Cirque (2019)

Recensie Cirque CinemagazineRegie: Bob Colaers | 16 minuten | korte film, drama | Acteurs: Oscar Willems, Maarten Nulens, Darya Gantura, Bert Huysentruyt, Dorien De Clippel, Bente Quanten

Het lijkt wel of je het steeds vaker leest: verkeersongevallen waarbij de automobilist doorrijdt en het slachtoffer zwaargewond of zelfs misschien al overleden achterlaat. In de Vlaamse kortfilm ‘Cirque’, naar een scenario van Bob Colaers en Cedric Ceglowski, speelt zo’n gruwelijk gegeven een centrale rol.

Het begint allemaal nog onschuldig. Twee jonge mannen, ergens in de twintig, sluiten het avondje in café ’t Hoekje af door even te bakkeleien wie er naar huis rijdt. Het zijn de broers Jonas (Oscar Willems) en Vic (Maarten Nulens). Ze hebben allebei wel wat biertjes op, maar Vic rijdt uiteindelijk naar huis. Met enige haast, want zijn hoogzwangere vriendin zit thuis te wachten.

Op een slecht verlichte weg, ergens achteraf, rijdt het duo iets aan. Jonas neemt poolshoogte en Vic beantwoordt het telefoontje van zijn vriendin die net daarna belt, ze voelt zich niet zo lekker. Jonas geeft aan dat het een konijntje was, maar hoewel het aangereden slachtoffer buiten beeld blijft, voelt de kijker meteen al dat er iets niet klopt aan zijn verklaring.

Hoe ‘Cirque’ daarna verder gaat zou jammer zijn om te verklappen, maar de titel is op twee manieren uitlegbaar. De volwassen cast acteert heel behoorlijk en de sfeer is goed gevangen. Intrigerende film, die hopelijk potentiële doorrijders een wijze les leert.

Monica Meijer

Waardering: 3

DVD- en blu-ray-release: 18 november 2020 (Selected Shorts #28: De beste Vlaamse kortfilms)