City of Angels (1998)

Regie: Brad Silberling | 114 minuten | drama, romantiek, fantasie | Acteurs: Nicolas Cage, Meg Ryan, Andre Braugher, Dennis Franz, Colm Feore, Robin Bartlett, Joanna Merlin, Sarah Dampf, Rhonda Dotson, Nigel Gibbs, John Putch, Lauri Johnson , Christian Aubert, Jay Patterson, Shishir Kurup, Brian Markinson, Hector Velasquez, Marlene Kanter, Bernard White, Dan Desmond, Deirdre O’Connell, Kim Murphy, Chad Lindberg, Alexander Folk

‘City of Angels’ is niet alleen de bijnaam van de stad Los Angeles maar ook een romantisch drama met Nicolas Cage en Meg Ryan in de hoofdrollen. De film is een deels gebaseerd op het sombere ‘Der Himmel über Berlin’ (1987) van Wim Wenders, in Amerika toentertijd uitgebracht als ‘Wings of Desire’. ‘City of Angels’ speelt zich af in Los Angeles waar er engelen rondzwerven tussen de mensen. Wanneer mensen een aanwezigheid van iets onzichtbaars voelen dan zijn zij dat. Engelen of boodschappers zoals Seth (Nicolas Cage) waken over de mensen, maar het is een eenzaam en eeuwig bestaan. Als engel ben je observant van een wereld waar je eigenlijk geen deel van uitmaakt. Totdat Seth op een dag de briljante hartchirurg Maggie (Meg Ryan) ziet wanneer zij een patiënt op de operatietafel verliest. Maggie raakt in een vertrouwenscrisis door het verlies en Seth besluit om zich tegen de regels in aan Maggie te tonen. Maggie is geïntrigeerd door deze mysterieuze vreemdeling. Seth leert dat engelen naast de eeuwigheid ook over vrije wil beschikken.

Het meeslepende verhaal van ‘City of Angels’ kan samengevat worden als de liefde van je leven versus het eeuwige leven. Het is een bijzonder liefdesverhaal dat kijkers laat nadenken over de zin van het bestaan, de dood, vrije wil, liefde en hartstocht. De makers van de film zijn erin geslaagd om de beelden van Los Angeles te creëren die een prachtige, surrealistische sfeer uitademen. Al deze schoonheid die mensen te weinig waarderen in hun levens. Tegelijkertijd is de eenzaamheid van deze spirituele ervaring voelbaar. De bijpassende soundtrack met onder meer de Goo Goo Dolls met Iris en Sarah McLachlan met Angel maken het compleet. De lyrics van Iris zijn bijvoorbeeld: “I’d give up forever to touch you…”

Van Nicolas Cage zijn we niet gewend om hem zo sereen en emotieloos te zien, in de meeste rollen is hij nadrukkelijk aanwezig, maar hij brengt het er goed van af. Voor zijn rol als engel trainde hij om zo weinig mogelijk te knipperen met zijn ogen. Ook Meg Ryan weet een gevoelige snaar te raken als rationele dokter die de liefde van haar leven vindt in een engel. Andre Braugher uit ‘Poseidon’ (2006) is Cassiel, collega-engel die beter in zijn vel zit dan Seth. Dennis Franz van ‘NYPD Blue’ (1993-2005) speelt de bij tijd en wijle grappige Nathaniel Messinger. Hij is een voormalig engel die Seth leert dat hij kan kiezen om mens te worden door te vallen. De scène op het dak met Franz en Cage is echt, beide acteurs moesten ervoor over hun hoogtevrees stappen. De symbolische val naar vrijheid hebben we vaker gezien in bijvoorbeeld ‘The Game’ (1997), ‘Vanilla Sky’ (2001) en de tv-serie ‘Lost’. Je kan hier zeggen dat Seth letterlijk voor Maggie valt.

Het einde van ‘City of Angels’ zal voor sommige dramatisch zijn, anderen zien deze al van mijlenver aankomen. Sentimenteel is het zeker. ‘City of Angels’ was een succes in de (inter)nationale bioscopen. Maar het is meer zo´n film die je het liefst alleen of anders met een klein gezelschap zou moeten bekijken om echt te kunnen waarderen. Dan zal de film je ziel kunnen raken en waarschijnlijk ook een traantje trekken.

Sarita Koendjbiharie

Waardering: 3

Bioscooprelease: 16 juli 1998