City of Lies (2018)

Recensie City of Lies CinemagazineRegie: Brad Furman | 112 minuten | biografie, misdaad | Acteurs: Johnny Depp, Forest Whitaker, Toby Huss, Dayton Callie, Neil Brown Jr., Louis Herthum, Shea Whigham, Xander Berkeley, Shamier Anderson, Laurence Mason, Christian George, Michael Paré, Amin Joseph, Josh Hardwick, Glenn Plummer, Keith Szarabajka, Dominique Columbus, Angela Gots, Marisol Sacramento

Los Angeles, maart 1997. Een stad die gonste nadat de wereldberoemde 24-jarige rapper Christopher Wallace alias Notorious B.I.G. na een optreden op een kruispunt in zijn SUV werd beschoten en later aan zijn verwondingen overleed. Het waren tijden dat beruchte bendes als de Cribs en de Bloods lijnrecht tegenover elkaar stonden en de rivaliteit tussen de East Coast en West Coast hip-hoppers groeide. De moord op rapicoon Tupac Shakur -zes maanden eerder- zette de Afro-Amerikaanse de overspannen samenleving nog verder op scherp. Bij de politiemacht vierde ondertussen een samensmelting van bureaucratie, corruptie en racisme hoogtij.

De rechtschapen en doorgewinterde rechercheur Russell Poole probeert zich staande te houden in een web van onbetrouwbare en onwelwillende collega’s. Zijn missie is om de waarheid altijd aan het licht te brengen, maar helaas denken zijn meerderen daar anders over. Als hij een maand na de moord op de zaak ‘Wallace’ wordt gezet, destilleert Russell al vrij snel een aantal namen van LAPD agenten die undercover bij Death Row Records, het platenlabel van Suge Knight, aan het infiltreren zijn. Russells ontzetting groeit als hij ontdekt dat deze collega’s corrupt blijken en mee hebben gewerkt aan de moordaanslag op Christopher Wallace. Maar elke poging om zijn bevindingen met onomstotelijk bewijs te staven, wordt de rechercheur onmogelijk gemaakt.

Als Poole twintig jaar na het delict ongevraagd wordt bezocht door journalist Jack Jackson, laait zijn gevoel van gerechtigheid weer op en gaat hij opnieuw het gevecht aan met het politieapparaat van Los Angeles. Gesterkt door elkaar bijten de mannen zich vast in de veelbesproken ‘cold case’ met de intentie deze alsnog op te lossen.

‘City of Lies’ tracht de vraag te beantwoorden waarom de LAPD vierentwintig jaar geleden geen enkele arrestatie heeft verricht in connectie tot de moord op de notoire rapper, terwijl het publiek misschien liever wil weten waarom Biggie überhaupt werd vermoord. Tegelijkertijd hoop je dat er een sluitende reconstructie cq. ontknoping wordt gepresenteerd, maar dat is uiteraard ‘wishful thinking’. Want wat de LAPD destijds (al dan niet bewust) niet is gelukt, lukt ook regisseur Brad Furman (‘The Lincoln Lawyer’ en ‘The Infiltrator’) niet en zal het mysterie rondom de fatale aanslag op Biggie Smalls in nevelen gehuld blijven, evenals de andere prangende vraag: “Was de aanslag op Notorious B.I.G. een vergelding voor de moord op Tupac?”

Het schokkende, waargebeurde verhaal over één van de meest spraakmakende doofpotaffaires uit de Amerikaanse (muziek-)geschiedenis heeft drie jaar op de plank gelegen. En dat mag je zonde noemen, want dit verhaal wordt indringend en formidabel verteld door routinier Johnny Depp, die zich vastbijt in de rol van de jonge én oudere Russell Poole samen met zijn geduchte tegenspeler Forest Whitaker, die de rol van Jack Jackson gebaseerd heeft op de daadwerkelijke journalist Randall Sullivan.

Een waardevolle en emotionele cameo is die van Voletta Wallace. Net als in 1997 zit ze samen met Russell Poole aan een kop koffie en bedankt ze hem met zachte ogen en een huilend moederhart. Voletta weet immers hoeveel moeite Russell heeft gedaan om de moord op haar zoon op te lossen en hoe pijnlijk het voor de bevlogen rechercheur was om de zaak te moeten laten rusten. De verhaallijn zelf ontvouwt zich vrij traag, maar dat tempo doet geen afbreuk aan de schrijnende waarheid en maakt ‘City of Lies’ de moeite waard om te zien.

Lisette van der Meij

Waardering: 3.5

VOD-release: 27 mei 2021
DVD- en blu-ray-release: 11 juni 2021