City of Men 2 – Cidade dos Homens 2 (2004)

Regie: Paulo Morelli | 340 minuten | drama, komedie, misdaad | Acteurs: Darlan Cunha, Douglas Silva, Ingrid Conte, Alex Damazio, Camila Monteiro, Jonathan Haagensen, Phellipe Haagensen, Pedro Henrique, Roberto Rodriques, Marcela Moura, Kamilla Rodriques, Euncie Silva, Anela Souza

‘City of Men 2′ bevat het derde en vierde seizoen van de Braziliaanse serie, die liep van 2002 tot en met 2005. Ook hierin zijn de beslommeringen te zien van de twee vrienden Acerola (Silva) en Larinjinha (Cunha), in een achterbuurt in Rio de Janeiro. De jongens zijn weer wat ouder geworden en houden zich met name bezig met leuke meisjes. Larinjinha versiert het ene na het andere meisje, maar Acerola blijft bij een van z’n vriendinnetjes als ze zwanger wordt en ze besluiten te trouwen. Baantjes worden voor hem nu steeds belangrijker, aangezien hij niet meer alleen voor zichzelf moet zorgen. En als Larinjinha zichzelf niet in de nesten werkt, helpt hij z’n vriend zo nu en dan met het bedenken van handeltjes om snel geld te verdienen.

Waren de onderwerpen in het eerste deel van ‘City of Men’ nog fascinerend en onbekend, in het tweede deel ontbreekt de scherpte hierbij. Wellicht heeft dit te maken met het feit dat dit deel geregisseerd wordt door andere personen dan het eerste deel.

Niet alleen worden thema’s net iets te vaak herhaald, de moraal druipt er zo nu en dan vanaf. Je krijgt zelfs cijfers voorgeschoteld over de hoeveelheid meisjes die in Brazilië jaarlijks zwanger raakt, hoeveel er een abortus plegen, hoeveel stellen onveilige sex hebben of hoeveel mensen maandelijks moeten rondkomen van een heel laag inkomen. Ook de acteurs zijn zich zo nu en dan net iets te bewust van het feit dat ze spelen; ze kijken net iets te theatraal of handelen net iets te gemaakt. De terloopse en onbevangen manier waarop belangrijke thema’s over de Braziliaanse achterbuurt aan de kaak werden gesteld en waardoor het zo prettig was om naar de serie te kijken, worden hiermee weggevaagd.

Ook de vlotte montage die ‘City of Men 1’ zo interessant maakte, ontbreekt vrijwel volledig in het tweede deel. Verhaallijnen worden niet meer zo kundig door elkaar gemixt en op sommige punten zijn deze zelfs een beetje traag.

Desalniettemin is ‘City of Men 2′ geen slechte serie. Silva en Cunha zijn als Acerola en Larinjinha nog even hartverwarmend en overtuigend als in het het eerste deel en weten de verhalen te dragen. Op sommige momenten kun je nog steeds meekijken in hun hilarische gedachtes en weten de kwajongens zich met geluk en slimme plannetjes uit benauwde situaties te redden. Het gebrek aan zowel snelheid, kundig mixen van verhaallijnen als de onbevangen manier waarop thema’s werden getoond, maken dit deel echter slechts een gemiddelde serie om naar te kijken.

Karin van der Laan