Civil War (2024)

Recensie Civil War CinemagazineRegie: Alex Garland | 109 minuten | actie | Acteurs: Nick Offerman, Kirsten Dunst, Wagner Moura, Jefferson White, Nelson Lee, Evan Lai, Cailee Spaeny, Stephen McKinley Henderson, Vince Pisani, Justin James Boykin, Jess Matney, Greg Hill, Edmund Donovan, Tim James

Texas en Californië, gesteund door Florida, vechtend tegen regeringstroepen en een president (Nick Offerman) die een autoritair regime voert. Dit is de setting waarin ‘Civil War’ zich afspeelt. Een bijna dystopisch gegeven en regisseur Alex Garland weet hier, samen met een ijzersterke cast, een film neer te zetten die prikkelt en de kijker meerdere vragen stelt.
 
 
De film begint in New York, waar fotojournaliste Lee (Kirsten Dunst) een confrontatie tussen de presidentiële politie en tegenstanders verslaat. Hier ontmoet ze Jessie (Cailee Spaeny), een jonge, opkomende fotojournaliste. Samen met Joel (Wagner Moura) en Sammy (Stephen McKinley Henderson), eveneens journalisten, wagen ze alle vier de reis naar Washington D.C. om te proberen de president te interviewen en dat vóór de westelijke alliantie (Texas en Californië) de stad hebben ingenomen.

Veel informatie geeft Garland ons niet over de personages. Lee is een bekende fotojournaliste die samen met Joel werkt bij Reuters News Agency. Jessie is nieuw in het vak en is groot fan van Lee. Sammy werkt voor wat overgebleven is van de New York Times.
 
Waar oorlogsfilms vaak duidelijk een onderscheid laten zien in de ‘goede’ kant en de ‘slechte’ kant, doet ‘Civil War’ dit niet. Er wordt wel geïnsinueerd dat het bewind van de president fascistisch is. Zo is hij bezig aan zijn derde termijn als president, iets wat tegen de grondwet is, en heeft hij de FBI opgeheven. Deze anti-democratische handelingen van de president kunnen worden opgevat als verwijzing naar oud-president Trump, maar dit is open voor eigen interpretatie.
 
Deze objectieve blik past erg goed in combinatie met het verhaal van de vier journalisten. De film stelt de vraag of journalisten het verhaal moeten laten zien of dat ze moeten vertellen wat goed en slecht is. De journalisten in de film vinden en doen het eerste maar ‘Civil War’ laat aan de kijker de beoordeling of dit juist is.
 
Het laatste deel van de film speelt zich af in Washington D.C. De Westelijke alliantie is de stad binnengedrongen en er zijn heftige gevechten. Waar veel oorlogsfilms vaak, soms bedoeld, soms onbedoeld, deze gevechten verheerlijken, doet ‘Civil War’ dit niet. Het laat, door de ogen van de journalisten, zien hoe verschrikkelijk oorlog is en dat het eigenlijk geen winnaars kent.

Technisch is de film ook van een ontzettend hoog niveau. Garland weet de kijker aan het begin de film in te trekken en laat pas weer los als de aftiteling loopt. Naast de uitstekende acteerprestaties van Kirsten Dunst en Cailee Spaeny zijn de sound design en cinematografie hier ook verantwoordelijk voor. Zeker in de scènes waarin wordt gevochten in Washington komen deze positieve punten erg goed naar voren. De cameraman staat als het ware tussen de soldaten in en dit in combinatie met het al eerder genoemde fenomenale geluid krijg je als kijker echt het idee dat je zelf ook aanwezig bent op het slagveld.
 
Kortom, ‘Civil War’ is een sterke film van regisseur Alex Garland met een uitmuntende cast en fantastisch sound design. De film stelt de kijker de nodige vragen. Niet iedereen zal dit als positiefs zien.

Tom Holtackers

Waardering: 4

Bioscooprelease: 11 april 2024