Claire’s Camera – La caméra de Claire (2017)

Recensie Claire's Camera Cinemagazine Regie: Hong Sang-soo | 69 minuten | drama | Acteurs: Isabelle Huppert, Kim Min-hee, Chang Mi-hee, Jung Jin-young, Heesun Yoon, Lee Wanmin, Kang Taewoo, Shahira Fahmy, Mark Peranson

Na het charmante ‘In Another Country’ (2012) is een hernieuwde samenwerking met Koreaanse filmmaker Hong Sang-soo en de Franse actrice Isabelle Huppert eigenlijk niet zo’n verrassing. ‘Claire’s Camera’ werd tijdens het filmfestival van Cannes in 2016 gefilmd, toen Isabelle Huppert daar was voor ‘Elle’ en Kim Minhee voor ‘The Handmaiden’. Hoewel het dus alle schijn van heeft dat ‘Claire’s Camera’ bij toeval is ontstaan, zit de film erg goed in elkaar, maar blijft de spontaniteit onmiskenbaar in elke scène evident.

Hong Sang-soo geeft het verhaal van ‘Claire’s Camera’ langzaam prijs. Aanvankelijk zien we een mooie jonge Koreaanse vrouw, Manhee (Kim Min-hee), die door haar baas uitgenodigd wordt voor een kop koffie. In welke bedrijfstak deze mensen werkzaam zijn en waar het zich allemaal afspeelt, is niet direct duidelijk; al verraadt de filmposter op de deur wel dat het, zoals vaker bij personages in films van de Koreaan professionals uit de filmindustrie zijn. Claire (Isabelle Huppert) ontmoet een filmregisseur Wansoo So en niet veel later blijkt ze ook Manhee te kennen. Dan is inmiddels ook bekend waar de gebeurtenissen zich voltrekken, maar de volgorde waarin dit op de kijker wordt kenbaar gemaakt, maakt dat het nog even puzzelen is.

‘Claire’s Camera’ gaat over kunst, toevallige ontmoetingen en ongemakkelijke gesprekken en situaties. De film heeft aandacht voor de onmacht (of is het onwil?) van mensen om te communiceren en de botte manier waarop mannen denken over de keuzes van vrouwen te beslissen. Het feit dat de meeste gesprekken in het Engels plaatsvinden, terwijl geen van de cast overdreven goed in die taal is, draagt daar op humoristische wijze aan bij.

Isabelle Huppert speelt een Franse muzieklerares die in Cannes is vanwege de filmpremière van een vriendin (die slechts even in het begin in beeld is). Haar ontmoetingen met Manhee en Wansoo, en ook Manhee’s baas Yanghye hebben grotere gevolgen dan ze zelf denkt, al heb je soms het idee dat ze zich van de domme houdt en dondersgoed in de gaten heeft wat voor effect haar acties hebben. Dat is een interessant spanningsveld en het maakt de film erg subtiel komisch. Sowieso is Hupperts Claire een gelaagd personage, die spontaan foto’s maakt, maar daar zelf een diepere en boeiende betekenis aan geeft. Kim Minhee is eveneens erg goed en weet met geraffineerde gezichtsuitdrukkingen en haar lichaamstaal veel meer te zeggen dan met woorden.

Met een speelduur van 69 minuten uiterst efficiënt: ’Claire’s Camera’ is luchtig vermaak met een vleugje magisch realisme en een diepere boodschap voor wie ‘m wil horen en er over na wil denken: wat heeft kunst te maken met lotsbestemming? Zeker niet overslaan als je liefhebber van Hong Sang-soo, Kim Min-hee en Isabelle Huppert bent.

Monica Meijer

Waardering: 4

Bioscooprelease: 18 juli 2019