Clara en het geheim van de beren – Clara und das Geheimnis der Bären (2013)

Regie: Tobias Ineichen | 93 minuten | familie | Acteurs: Ricarda Zimmerer, Elena Uhlig, Roeland Wiesnekker, Damian Hardung, Rifka Fehr, Monica Gubser, Peter Jecklin, Herbert Leiser, Markus Merz, Annigna Seiler, Hafner Marie Anne, Agnes Derory, Adrian Furrer, Christoph Gaugler, Margot Gödrös

Het geluid van donder weerklinkt door een donkere nacht die gehuld is in regen. Een bliksemflits verlicht eventjes de onguur uitziende omgeving van een boerenerf. Naast de stromende regen hoor je plots kettingen rammelen in een schuur en een dierlijke kreet de stilte doorbreken… En een eenzaam achtergebleven leren schoen in de modder lijkt de enige getuige te zijn van deze roerige nacht.

Een poosje later zie je dezelfde omgeving weer terug, maar met het felle daglicht en prachtig weer is de akelige sfeer compleet verdwenen. De dertienjarige Clara is net thuisgekomen om en haar moeder Nina en stiefvader Jon zijn blij haar weer terug te zien. Jon heeft net het huis verbouwd zodat ze met hun drieën er kunnen wonen. Clara woont in de Zwitserse Alpen en haar huis bevindt zich op een van de heuvels in het bergdal. Stiefvader Jon vindt tijdens zijn graafwerk een enkele oude leren schoen. Clara is door de schoen gefascineerd en weet te voorkomen dat de schoen wordt weggegooid.Vanaf dat moment krijgt ze visoenen van een meisje dat 200 jaar geleden op dezelfde plek leefde.

Wanneer Clara kort daarna aan het rondwandelen is op een van de bergweides bij haar huis, ziet ze een berenjong in de verte. Ze gaat op onderzoek uit en staat oog in oog met de kleine beer. Na deze ontmoeting met de beer duikt het geheimzinnige meisje ook weer op. Maar Clara is de enige die haar kan zien. Gelukkig kan ze rekenen op hulp van klasgenoot Thomas. Samen met hem bezoekt ze een winkel met oude spullen waarin een geheimzinnig boek ligt met de titel ‘De sage van de berenvrouw’. Dit boek blijkt een sleutel te zijn in het mysterie waarin het meisje een rol speelt en de beer ook. Clara krijgt daarna meer en meer visioenen. Ze begrijpt dat ze iets moet rechtzetten uit het verleden, maar ze stuit op weerstand van haar ouders. Gaat het Clara en Thomas lukken om de balans te herstellen?

‘Clara en het geheim van de beren’ is een heerlijke kinderfilm waarbij je als kijker mee wordt getrokken in de geheimzinnigheid rondom het verhaal van de sage van de berenvrouw en het leven van Clara. Dit komt zowel door het verhaal zelf als door het prachtige camerawerk;  als kijker ga je als het ware mee naar de omgeving waar Clara woont. De mooie natuurbeelden zullen je niet ongemoeid laten. De film is niet te ingewikkeld of te eng voor de kijkers van 9+, maar wél spannend genoeg om te blijven kijken of Clara erin slaagt om samen met Thomas het geheim van de beren kan oplossen.

Ricarda Zimmerer weet de dertienjarige Clara overtuigend neer te zetten. Zimmerer geeft met haar blik prachtig aan wanneer Clara weer in een visioen zit. Haar spel is nergens houterig en ze geeft op een natuurlijke wijze gestalte aan dit gevoelige meisje. Tegenspeler Damian Hardung maakt als klasgenootje Thomas minder indruk, maar weet zich toch staande te houden naast Zimmerer.

Bij ‘Clara en het geheim van de beren’ komt totaal geen computer of andere digitaal vermaak aan te pas in het verhaal. De jeugdige hoofdrolspelers van ‘Clara en het geheim van de beren’ beleven een avontuur puur in de natuur van de Zwitserse Alpen en genieten gewoon van wat de omgeving hen te bieden heeft. Deze kinderfilm blijft heerlijk bij de basis en toont hoe mooi het is om in de natuur te genieten en deze in haar waarde te laten. Een aanrader voor jong en oud.

Ans Wijngaarden