Claustrofobia (2011)

Regie: Bobby Boermans | 90 minuten | thriller | Acteurs: Dragan Bakema, Alison Carrol, Jappe Claes, Ernst Dekkers, Peter Faber, Frits Lambrechts, Dennis Overeem, Rogier Philipoom, Harry van Rijthoven, Nienke Römer, Thijs Römer, Carolien Spoor, Juliette van Ardenne

Anders dan de titel doet vermoeden is ‘Claustrofobia’ geen horrorfilm over een groep mensen die in een afgesloten ruimte met gruwelijke moorden te maken krijgt. Sowieso zitten er maar een paar kleine horrorelementen in de film en is het verder bovenal een thriller. Debuterend regisseur Bobby Boermans wilde een genrethriller maken, die losjes gebaseerd is op de verhalen rond mensen als Marc Dutroux en Josef Fritzl. Enige vorm van maatschappijkritiek is echter niet aanwezig. Het is de thriller om de thrill. Maar helaas schiet de film op dat punt ernstig te kort.

‘Claustrofobia’ opent met twee jonge kinderen. Zij is een kop groter dan hij en hij mag haar zoenen als hij in een koelcel in een verlaten mortuarium plaatsneemt. Hij wil liever niet, maar de hormonen doen hun werk en al gauw zit hij vast in een kleine donkere ruimte en neemt zij de benen. Fast forward naar het heden, waar studente Diergeneeskunde Eva (Carolien Spoor) een kamer bezichtigt bij een bezwete huismeester die de huur contant int en zich al snel als voyeur ontpopt. De kamer is prachtig, maar er staan nog spullen van de vorige bewoonster. Die was ineens met de noorderzon vertrokken, zegt de huismeester. Als ze naar buiten kijkt, wordt ze onophoudelijk aangestaard door de overbuurman. Zoals dat gaat in films, ziet Eva echter geen enkele reden om de kamer niet te nemen.

Zo ontmoet ze buurjongen Alex (Dragan Bakema), een nette jonge chirurg. Het is aan haar beste vriendin Cynthia om met hem aan te pappen en Eva zo op zijn kamer te krijgen. Als Eva bij thuiskomst op de bank in slaap valt en de volgende ochtend vastgeketend aan een bed in een kelder wakker wordt, is dat meteen het sein voor Cynthia om uit het script te verdwijnen. Vanaf nu gaat het om Eva en haar ontvoerder. Nou ja, en om rechercheur Danny de Koning (Thijs Römer), die bij zijn speurtocht naar de vermiste Eva net als in Amerikaanse series graag de wet overtreedt en ondanks zijn veelvuldige gebruik van een iPad niet de moeite neemt om zijn collega’s in te lichten over zijn bezigheden.

Het grootste gedeelte van de film speelt zich in de kelder af. De ideale locatie voor een spannende film, zullen de makers gedacht hebben. Dat kan zijn, maar een kelder wordt niet uit zichzelf spannend. Zelfs Eva lijkt niet echt onder de indruk – die gaat er in eerste instantie maar vanuit dat het om een grap gaat. Een onhandige keuze van de scenarist. De ontvoerder houdt haar in de gaten met camera’s en een intercomsysteem. Als hij Eva komt bezoeken draagt hij een pak met een gasmasker. Maar de vraag naar de identiteit van de ontvoerder hoeft na een halfuur al niet meer gesteld te worden – hij laat zich binnen de kortste keren door de studente overmeesteren. Blijft over het ‘waarom?’. En dat blijkt hoewel vergezocht, niet bepaald vernieuwend te zijn.

De film leunt op een tamelijk zwak script waarin te veel clichés te matig zijn uitgewerkt. Met als meest opvallende uitwas de handelingen van rechercheur Danny de Koning. Aan Thijs Römer ligt het niet, die speelt zijn rol mooi onderkoeld, maar het script schrijft nou eenmaal voor dat De Koning zich als een halve zool gedraagt. Verrassingen zijn er niet of nauwelijks, en als ze er zijn (bijvoorbeeld met de gluurderige overbuurman), blijken ze vooral grappig bedoeld en vallen ze volstrekt uit de toon bij de rest van de film. Vergeleken met illustere voorgangers als ‘Misery’ of ‘American Psycho’ heeft ‘Claustrofobia’ daardoor, ondanks overwegend goed spel van de cast en prima camerawerk, wel erg weinig te bieden.

Wouter de Boer

‘Claustrofobia’ verschijnt dinsdag 17 april 2012 op DVD, blu-ray en Video on Demand.