Cleaner (2007)

Regie: Renny Harlin | 93 minuten | thriller | Acteurs: Samuel L. Jackson, Ed Harris, Eva Mendes, Luis Guzmán, Keke Palmer, Maggie Lawson, Jose Pablo Cantillo, Robert Forster, Edrick Browne, Marc Macaulay, Rosalind Rubin, Mike Guy, Richard Folmer, James Barnes, Linda Leonard, Ritchie Montgomery, Patrick Kirton, Peyton Wetzel, Yuriana Kim, Stephanie Barnes, Peter Franzén, Sarah Ann Schultz, Christa Campbell, Jada K. Cox, Sara Jane Henriques, Jack Hurst, Ron Jacobsohn

Bij Listerine denk je waarschijnlijk als eerste aan een soort mondwater, en niet zozeer aan een ingrediënt van een reinigingsmiddel voor een bloederige plaats delict. Tom Cutler gebruikt het wel op deze manier. Vol overgave vertelt hij een aantal geïnteresseerden over de nuttige werking van een bepaald enzym in Listerine, dat gestold bloed weer vloeibaar maakt. Tom is geen normale ‘cleaner’: hij is schoonmaker op een plaats delict.

Het gezegde “de een z’n dood, is de ander z’n brood” is hier geheel op zijn plaats en komt in het begin van de film op een grappig lekkere manier tot uiting: relaxte, jazzy muziek en een Tom die vertelt over zijn dagelijkse bezigheden, alsof het de normaalste zaak van de wereld is; en eigenlijk is dat ook zo. Het zangerige, Afro-Amerikaanse stemgeluid van Samuel L. Jackson hier is subliem.

Het relaxte gaat er van af, wanneer Tom ontdekt dat er een vreemd luchtje zit aan de opruimwerkzaamheden die hij eerder die week verrichtte. Ze zijn bedoeld om een moord te verdoezelen. Tom raakt verstrikt in een web van corruptie, waarin hij zelf ook een rol speelt. Een opzet naar wat wel eens een aardige film kan worden.

Naast een originele, aardige opzet valt er ook wat de casting betreft niet veel te klagen. Naast Samuel L. Jackson, die eigenlijk altijd goed is, zien we veteraan Ed Harris, de aantrekkelijke Eva Mendes en Luis Guzmán. Met het acteren van deze vier pijlers van ‘Cleaner’ is niets mis, iets wat je ook mag verwachten bij deze namen.

Het zijn dan ook voornamelijk deze namen die ‘Cleaner’ tot een nog redelijke film maken. Na het sterke begin volgt een vrij saai kat- en muisspel tussen Tom Cutler en diegenen die de moord op hun geweten hebben. Tom komt steeds dichter bij de waarheid, maar dat gebeurt niet op de manier die je zou verwachten. Vanaf het begin ligt al vast wie er met de moord te maken heeft en dus vinden er maar weinig verrassende vindingen plaats. Regisseur Renny Harlin (‘Die Hard 2′) weet zijn goede start niet door te drukken naar de rest van de film. Daar waar we in het begin van ‘Cleaner’ nog vermaakt worden door een af en toe apart staaltje cinematografie, vervaagt dat gedurende het verloop van deze thriller steeds meer.

Maar dan… een plotwending! Helaas is deze van een bijzonder simpele aard. Kort daarop volgt de weinig spectaculaire ontknoping. Het is er één waarbij je je wenkbrauwen maar eens optrekt en waarbij je jezelf terecht af gaat vragen waarom ‘Cleaner’ in hemelsnaam een thriller genoemd wordt. Waarschijnlijk omdat deze productie daar nog het meeste van wegheeft.

‘Cleaner’ is een middelmatige film. De aardige start kan jammer genoeg niet worden doorgezet. Gelukkig bevat ‘Cleaner’ genoeg acterend vermogen om het bekijken ervan dragelijk te maken.

Arian Schouten