Clifford de grote rode hond – Clifford the Big Red Dog (2021)

Recensie Clifford de grote rode hond (Clifford the Big Red Dog) CinemagazineRegie: Walt Becker | 92 minuten | avontuur, komedie | Acteurs: Darby Camp, Jack Whitehall, Izaac Wang, John Cleese, Sienna Guillory, Tony Hale, David Alan Grier, Horatio Sanz, Paul Rodriguez, Russell Peters, Keith Ewell, Bear Allen-Blaine, Tovah Feldshuh, Jessica Keenan Wynn, Ty Jones, Russell Wong, Siobhan Fallon Hogan

Familiefilms zoals ‘Clifford de grote rode hond’ (‘Clifford the Big Red Dog’) zijn meestal een beetje oversentimenteel. Ook het vraagstuk goed-kwaad wordt vaak nogal zwart-wit geportretteerd. In het geval van ‘Clifford’ zien we een zeer deugdzame scholiere genaamd Emily Elizabeth (een goed gecaste Darby Camp), die gepest wordt op school. Haar alleenstaande moeder Maggie (een zeer te verwaarlozen rol van Sienna Guillory) heeft het niet breed. Het kost moeite om elke maand de huur van het appartement – met gebreken én een narrige huisbaas- op te hoesten. 


Als Maggie voor een aantal dagen naar Chicago moet voor haar werk, komt impulsieve oom Casey (met de juiste humoristische ondertoon gespeeld door de Britse stand-up comedian Jack Whitehall) op Emily passen. Op een dag, op weg naar school, stuitten ze op een dierencircus/rariteitenkabinet gerund door een excentriek heerschap, Meneer Bridwell (passend gespeeld door John Cleese). Deze attendeert Emily op een zeer bijzondere hond, met een heel bijzondere kleur. Emily bedelt bij oom Casey om het hondje, maar deze geeft niet toe. Als het hondje als bij toverslag tóch in het appartement opduikt, gaat het grote avontuur van start.

Clifford is een dag later meer dan ietsje groter geworden, wat zorgt voor hilarische ongelukjes in het appartement. De hond is in New York City ineens een zeer opvallende verschijning, waar veel partijen jacht op maken: de politie, maar vooral ‘bad guy’ Zac Tieran (Tony Hale) , de CEO van Lifegro, een bedrijf dat winst probeert te maken met genetische gemanipuleerde dieren.


Lukt het de kinderen (Emily krijgt hulp van medescholier Owen, een leuke rol van Izaac Wang) met behulp van de vriendelijke buurtwinkeliers én oom Casey om Clifford uit handen van engerd Tieran te houden? De vraag stellen is hem beantwoorden, maar dat mag de pret niet drukken.

De film is ondanks zijn voorspelbaarheid onderhoudend genoeg en er zitten een paar leuke bijrollen in de cast, zoals de Amerikaans stand-upper Russel Peters die de ‘magische’ buurman Malik speelt. Waar vriendschap en liefde al niet goed voor is! Emily benadrukt in een speech aan het einde van de film dat alles wat ‘anders’ is niet meteen buitengesloten moet worden. En nog wat: Als je NIET op zoek bent naar een huisdier, heeft Meneer Bridwell wel iets bijzonders in de aanbieding.

Zeer geschikt voor de doelgroep, met alles erop en eraan: een lach en een traan en een aandoenlijke hond in de hoofdrol. De CGI waarmee Clifford tot leven wordt gewekt is niet overal even overtuigend, maar dat is voor de kniesoren.

Ruud Stift

Waardering: 2.5

Bioscooprelease: 16 februari 2022
Digital download-release: 21 april 2022
VOD-release: 27 april 2022
DVD- en blu-ray-release: 29 april 2022