Clown (2019)

Regie: Eric Forsberg | 87 minuten | horror | Acteurs: Adam Elshar, Dave Klec, Micavrie Amaia, Audrey Gibbs, Sam Lazarus, Camille Wormser, Taylor Watson Seupel, Jamey Rimawi, James Jovanovich, Tayvion Power, Audrey Latt, Christopher Shone, Nicholas Shone, Kasia Szarek, Drew Hale, Marqus Bobesich

Horrorfilms rond moorddadige clowns zijn weer in trek na het succes van ‘It’ waarin Pennywise de show stal. Ook B-horrorfilm ‘Terrifier’ met de ronduit nare psychopatische Art The Clown won heel wat zieltjes. Als een bepaald thema of genre de kassa doet rinkelen, kun je er donder op zeggen dat The Asylum er als de kippen bij is om een graantje van het succes mee te pikken. Dat doet deze dubieuze filmmaatschappij door slechte kopieën van blockbusters te maken of door met – toegegeven misleidende, maar zeker geniale – titels als ‘Snakes On A Train’ of ‘Transmorphers’ op de proppen te komen. Met ‘Clown’ hoopt The Asylum opnieuw onwetende oma’s en minder oplettende consumenten te foppen.

In ‘Clown’ gaat het goed mis als een groepje tieners besluit een dagje naar de kermis te gaan. In het spookhuis woont namelijk een chagrijnige grappenmaker die uit is op bloed. Deze gekostumeerde moordenaar stopt pas als alle bezoekers dood zijn.

‘Clown’ werd geregisseerd door Eric Forsberg. Deze man was eerder verantwoordelijk voor illustere films als ‘Snakes On A Train’, ‘Ghost Shark’ en ‘Arachnoquake’. Het gaat hier niet om fijngevoelige producties over de zwaarte van het menselijk bestaan of de tol van de liefde. Forsberg maakt voor een appel en een ei aan de lopende band slecht gemaakte, amateuristische spektakelfilms waarin zwaar gedateerde computereffecten de dienst uitmaken.

Waarom zou je ‘Clown’ gaan kijken? Misschien vanwege de schaars geklede actrices die gecast zijn om hun figuur. Een andere reden kan zijn omdat je niets anders te doen hebt of omdat je fan bent van alles wat over clowns gaat. De mogelijkheid bestaat ook nog dat je een masochist bent of jezelf intens haat en daarom besluit om deze zouteloze meuk te kijken om jezelf te kwellen. Forsberg heeft de zoveelste, inspiratieloze slasher zonder meerwaarde ingeblikt. Er zit geen visie achter, het acteerwerk is lachwekkend en de special effects zijn allerminst ‘special’.

‘Clown’ doodt je kostbare tijd en is daarmee eigenlijk enger dan ‘It’ en ‘Terrifier’ samen. Dat is echter niet iets om trots op te zijn…

Frank v.d. Ven

Waardering: 0.5

DVD-release: 16 januari 2020