Clue (1985)

Regie: Jonathan Lynn | 94 minuten | komedie, misdaad | Acteurs: Eileen Brennan, Tim Curry, Madeline Kahn, Christopher Lloyd, Michael McKean, Martin Mull, Lesley Ann Warren, Colleen Camp, Lee Ving, Bill Henderson, Jane Wiedlin

Deze al wat oudere misdaadkomedie doet niet onder voor een van tegenwoordig. Sterker nog, hij is hilarischer dan een groot deel van de hedendaagse komedies. Tim Curry als de ietwat duistere butler Wadsworth steelt de show, maar zijn mede-acteurs en actrices doen zeker niet voor hem onder. De cast is goed op elkaar ingespeeld en dat maakt deze zwarte komedie een feest om naar te kijken.

Het verhaal is gebaseerd op het bekende bordspel Cluedo, een “whodunnit” spelletje. Het ene lijk na het andere verschijnt en de grote vraag is natuurlijk, wie is de moordenaar en wie volgt? Af en toe voorspelbaar, maar daaruit komen juist de meest onverwachte situaties tevoorschijn. De gebeurtenissen zijn niet altijd even realistisch, gelukkig neemt Jonathan Lynn het allemaal ook niet zo serieus en dat zorgt voor nog meer onzinnigheid.

De types zijn hetzelfde als in het bordspel en de acteurs passen precies in het plaatje. Vooral Eileen Brennan als Mrs. Peacock en Christopher Lloyd als Mr. Plum zijn een genot om naar te kijken.

Toegegeven, de kleding en beelden zijn enigszins gedateerd en het geluid is niet altijd even goed, maar toch weet deze komedie de kijkers goed mee te krijgen. Leuk detail op de DVD is dat er maar liefst drie verrassende ontknopingen zijn. De kijker kan aan het begin kiezen of het de DVD een willekeurig einde laat kiezen, of dat de drie ontknopingen aan het eind elkaar opvolgen. Wanneer men dat laatste kiest dan wordt het op leuke wijze aan elkaar geknoopt. Uiteraard is een van deze ontknopingen zo voor de hand liggend dat hij er wel in voor moet komen, maar de andere twee zijn zeker onvoorspelbaar en origineel. Daarnaast is het natuurlijk leuk om als kijker op die manier deel uit te maken van de film.

Jonathan Lynn heeft geen hedendaagse techniek en bekende acteurs nodig om van zijn film een komisch hoogtepunt te maken. De kracht van deze film zit in het verhaal, geschreven door John Landis en Jonathan Lynn, en het feit dat het herkenbaar is omdat iedereen wel eens Cluedo (heeft) gespeeld. Dat de film, net als bij het bordspel, verschillende ontknopingen heeft is zeker een pluspunt. ‘Clue’ staat gegarandeerd voor een leuke avond kijkplezier.

Tessa Obbens