Cockaigne (2011)

Regie: Emilie Verhamme | 13 minuten | korte film | Acteurs: Oleg Farchteyn, Farch Stasteyn, Oleg Danilov, Beterbek Sedoj, Behzod Bek, Mohammed Ouachen, Laurent Servais

Opgesloten achterin een busje. De chauffeur stopt ergens in Duitsland na dagen rijden, en vraagt nog eens vijfhonderd euro bovenop de duizend die je al hebt betaald. Je moet er wat voor over hebben, voor een nieuw leven in België. Dat dachten Danilo en zijn zonen in de Vlaamse kortfilm ‘Cockaigne’ ook, maar eenmaal aangekomen blijken de mensen niet zo vriendelijk en de inkomsten niet zo hoog. De eerste klant is niet al te gastvrij, maar de Oekraïnse mannen hebben hier een origineel antwoord op.

De vervreemdende beelden in de film ‘Cockaigne’ (wat ‘Luilekkerland’ betekent) tonen de mannen die de eerste paar minuten van de film in niets dan donker zitten. Vervoerd per lijkkist, lijkt hun avontuur ook voor niets dan ellende bestemd, maar de hoop is nog hoog. Bij aankomst in Brussel is de verlorenheid bijna voelbaar, en het wederzijds onbegrip van de verschillende culturen komt pijnlijk duidelijk naar voren. Toch worden er geen overdreven stereotypes of overdadige emoties getoond, waardoor het een bijzonder integer portret is van fortuinzoekers die hun geluk in het buitenland beproeven.

‘Cockaigne’ is het eindwerk van jonge Belgische filmstudente Emilie Verhamme. Deze film werd meteen al genomineerd voor de competitie van het filmfestival in Cannes. Ze won helaas niet, maar met een nominatie bij het meest prestigieuze festival ter wereld op zak heeft ze in ieder geval een vliegende start van haar filmcarrière.

Mirte Brethouwer

‘Cockaigne’ verschijnt dinsdag 16 oktober 2012 op DVD (Selected Shorts #14: De Beste Vlaamse Kortfilms van 2012).