Cockneys vs Zombies (2012)

Regie: Matthias Hoene | 85 minuten | komedie, horror | Acteurs: Rasmus Hardiker, Harry Treadaway, Michelle Ryan, Jack Doolan, Georgia King, Ashley Thomas, Tony Gardner, Alan Ford, Honor Blackman, Tony Selby, Georgina Hale, Dudley Sutton, Richard Briers, Natalie Walter, Phil Cornwell, Josh Cole, Gary Beadle, Finlay Robertson, Elizabeth Webster, Joan Hodges, Michael Maris

Eén tip: kijk voordat je ‘Cockneys vs Zombies’ aanzet, niet naar de trailer. Dat promotiefilmpje laat namelijk de beste grappen voorbij komen. Begrijpelijk natuurlijk, maar ook zonde want betere grappen dan die in de trailer te zien zijn, schotelt de film je niet voor. Verwacht in elk geval de sufste achtervolging ooit, hooliganzombies en kolderieke krasse knarren.

In ‘Cockneys vs Zombies’ draait het om Guy en Jimmy. Deze twee vrienden – beide niet al te snugger – zijn begaan met hun opa die gedwongen wordt om zijn geliefde bejaardentehuis te verlaten. Door een bankroof te plegen, hoopt het duo het rusthuis te kunnen behouden. Op de achtergrond vindt een zombie-uitbraak plaats.

Deze komische zombiefilm heeft goed naar genre-icoon ‘Shaun of the Dead’ gekeken. De formule van gore zombies en melige grappen wordt trouw gekopieerd. Regisseur Matthias Hoene heeft een paar briljante vondsten en dat resulteert in een handjevol hilarische scènes. Helaas schort er wel het één en ander aan deze film. Zo is bijna geen enkel personage echt sympathiek (er wordt veel geweld gebruikt en men schreeuwt heel wat af) en zijn de grappen te dun gezaaid.

‘Cockneys vs Zombies’ is een vermakelijke B-film met een paar aardige special effects. De zombies zien er overtuigend uit en er zit genoeg viezigheid in om de horrorfan tevreden te stellen. Jammer genoeg zijn de belangrijkste personages – de hoofdrolspelers dus – juist het minst sympathiek. Juist de bijrollen geven deze film een hart. De film sleept als de bijrolspelers niet in beeld zijn, omdat het lot van de hoofdpersonen je koud laat. Het merendeel van de cast mist charisma en oogt behoorlijk onsympathiek. De dialogen komen houterig over. Zoals gezegd zorgen enkele raken grappen voor en glimlach. Daarnaast is de film vlot gemonteerd en voorzien van een sterke soundtrack.

Fans van komische zombiefilms kunnen deze film gerust een kans geven. ‘Cockneys vs Zombies’ is bij vlagen erg grappig. Verwacht echter nergens het niveau van klassieker ‘Shaun of the Dead’.

Frank v.d. Ven

‘Cockneys vs Zombies’ verschijnt dinsdag 16 juli 2013 op DVD en blu-ray.