Coco Chanel (2008)

Regie: Christian Duguay | 198 minuten | biografie | Acteurs: Barbora Bobulova, Robert Dawson, Jean-Claude Dreyfuss, Shirley Maclaine, Malcom McDowell, Cosimo Fusco, Brigitte Boucher, Alice Cambournac, Valentina Carnelutti, Cécile Cassel, Carla Cassola, Francesca Cavallin, Valeria Cavalli, Marine Delterme, Anny Duperey, Valentina Lodovini, Katie McGovern, Valentina Mezzacappa, Jay Natelle, Vincent Nemeth, Arnaldo Ninchi, Francis Pardeilhan, Sandra Paternostro, Maria P. Petruolo, Matthew T. Reynolds, Daniele Savoca, Olivier Sitruk, Simone Spinazze, Sagamore Stévenin, David Traylor, Marina Traylor, Marc Fiorini

De roem en het succes is Gabrielle ‘Coco’ Chanel niet simpelweg komen aanwaaien. De miniserie ‘Coco Chanel’ biedt in 198 minuten een vlotte en flinke impressie over het welbewogen leven van de bekende mode ontwerpster en de ontwikkeling van haar carrière.

Vervelen doet de miniserie dan ook geen moment en je raakt betrokken bij de geschiedenis rondom het welbekende Franse mode icoon. Dit is te danken aan de manier waarop regisseur Christian Duguay (‘Joan of Arc’ uit 1999) afwisselt met de gebeurtenissen uit het heden en het verleden. Een valkuil hierbij is vaak je de rode draad van het verhaal kwijtraakt door te veel flashbacks. Maar Duguay weet in ‘Coco Chanel’ prima het overzicht te houden. Door het gebruik van zwart-wit beelden bij de start van zo’n terugblik, is het duidelijk dat je samen met Coco Chanel teruggaat in de tijd.

Zo zie je eerst de oude modediva in het heden als ze tegen trouwe vriend Marco (Malcolm McDowell) na afloop van een modeshow zegt dat ze wel een tegenslag kan verdragen en begint te mijmeren. Vlot daarna vloeien de kleurbeelden kort over in zwart-wit en ga je terug in de tijd van Chanels vroege jeugd. Gabrielle en Julia Chanel leven samen met hun ouders onder armoedige omstandigheden. Moeder Chanel is erg ziek en sterft. Door hun vader worden Gabrielle en Julia naar een weeshuis gebracht. Door deze terugblik leer je snel waarom de huidige Gabrielle ‘Coco’ Chanel zo’n innerlijk pantser om zichzelf heen heeft gebouwd.

Actrices Barbora Bobulova en Shirley MacLaine slagen er tezamen in om Coco Chanel als een innemend personage uit te beelden. MacLaine zet als de kille en harde persoonlijkheid van Chanel aan met haar vertolking. Soms heb je het idee dat de Française nogal een ijskoningin is. Maar Bobulova heft dit vooroordeel prachtig op in de terugblikken waarin je een compleet andere zijde ziet van Chanel; spontaan en hartelijk. Bijvoorbeeld in de periode waarin Chanel vertoeft op het landgoed van Etienne Balsan of in de liefde voor haar jongere zusje Julia.

‘Coco Chanel’ is in één woord sprankelend en de kostuums – gemaakt naar voorbeeld van echte Chanel ontwerpen – zijn ook een lust voor het oog.

Ans Wijngaarden

Waardering: 4