Code M (2015)

Regie: Dennis Bots | 98 minuten | avontuur, familie | Acteurs: Nina Wyss, Joes Brauers, Senna Borsato, Hannah van Lunteren, Lotje van Lunteren, Peter Paul Muller, Derek de Lint, Raymond Thiry, Robert de Hoog, Beau Schneider

‘Code M’ vangt aan met een gortdroge voice-over die een introductie geeft over het beleg van Maastricht in 1673. De troepen van de Franse Zonnekoning Lodewijk de Veertiende staan aan de poorten van Maastricht.  Met D’Artagnan, de eerste musketier uit het werk van Alexandre Dumas, als bevelhebber proberen de Fransen de strategisch gelegen stad voor zichzelf in te nemen. Dat gaat niet zonder slag of stoot. Terwijl Lodewijk XIV de druk op zijn manschappen opvoert, vallen er in de frontlinie steeds meer doden. Ook onder de onschuldige burgerij vallen er veel slachtoffers. De vader van de jeugdige Stas (Remco Coppejans) is eveneens ter ziele gegaan. D’Artagnan ziet het met lede ogen aan. Hij belooft zijn zwaard aan de Nederlandse jongen zodat die zijn familie kan verdedigen tegen de vele struikrovers. Maar eerst moet de legeraanvoerder de beslissende slag slaan voor zijn vaderland.

Meer dan driehonderd jaar verder is het zwaard nog steeds niet bij de rechtmatige eigenaar terecht gekomen. En de opa van de elfjarige Isabel heeft nog zo zijn best gedaan om het zwaard te vinden. Het was immers zijn over-over-over-overgrootvader die het slagwapen in ontvangst mocht nemen. Na een heel leven lang op zoek te zijn geweest, maakt een auto-ongeluk een eind aan zijn ambities. Maar het koppige doorzettingsvermogen is een familiekwaal. Isabel (Nina Wyss) zelf neemt het stokje over en komt al snel op het spoor van het historische zwaard. Daarbij krijgt ze de hulp van haar neefje Rik (Senna Borsato) en buurtvriendje Jules (Joes Brauers). Als moderne musketiers gaan ze het avontuur tegemoet.

De stroeve voice-over in de introductie voorspelt weinig goeds voor het restant van de film. Als de gevechten in die opening ook nog van een beschamende knulligheid zijn, wordt het vooruitzicht er niet beter op. Slow motion zwaardgevechten maskeren de ondermaatse actie. En D’Artagnan die vloeiend Nederlands spreekt? Een beetje raar is het wel. Het moet blijkbaar allemaal niet te moeilijk zijn, zodat ook de allerkleinsten optimaal kunnen meegenieten. Maar of de oudere kinderen er in zullen trappen, is de vraag. Een jeugdfilm hoeft niet kinds te zijn.

‘Code M’ weet zich in de tegenwoordige tijd goed te herpakken. Het avontuur neemt de plaats in van de actie. Een slechterik en tegenwerkende moeders zorgen voor de spanning. Bovendien worden het acteerwerk en de sympathieke aankleding beter. Er zijn geen groteske effecten nodig om een goed verhaal te vertellen. Daarbij helpt het dat de film zich afspeelt in Limburg. Met al zijn oude kastelen en kerken is het een perfecte locatie voor de nodige belevenissen. Zelfs het grootste exportproduct van de zuidelijke provincie, André Rieu, mag in een klein rolletje op komen draven.

‘Code M’ kan worden gezien als een typisch Suske en Wiske verhaal, maar dan met drie jonge musketiers in de hoofdrol. Het verhaal staat bol van het avontuur. Met de oudere toeschouwer is helaas weinig rekening gehouden. Zo heeft ‘Code M’ wel wat meer humor verdiend. Ondanks dat staat de boodschap van ‘Code M’ als een huis. Vriendschap boven alles. Eén voor allen, allen voor één!

Wouter Los

Waardering: 3

Bioscooprelease: 24 juni 2015
DVD-release: 2 november 2015