Cold Pursuit (2019)

Recensie Cold Pursuit Cinemagazine Regie: Hans Petter Moland | 119 minuten | actie, misdaad, thriller | Acteurs: Liam Neeson, Laura Dern, Micheál Richardson, Michael Eklund, Bradley Stryker, Wesley MacInnes, Tom Bateman, Domenick Lombardozzi, Nicholas Holmes, Jim Shield, Aleks Paunovic, Glenn Ennis, Benjamin Hollingsworth, John Doman, Emmy Rossum, Chris W. Cook

Liam Neeson heeft zich de laatste jaren ontwikkeld tot ultieme wreker. Om er een woordgrap tegen aan te gooien: ‘That seat is Taken’. Moet er iets gewroken worden? Bel Liam, want hij klaart dat klusje wel even. Zo ook in het zeer amusante ‘Cold Pursuit’ van de Noorse regisseur Hans Petter Moland, een remake van ‘In Order of Disappearance’ (‘Kraftidioten’) uit 2014.

Neeson speelt de rol van de hardwerkende sneeuwruimer Nels Coxman, wiens zoon Kyle, werkzaam op het vliegveld van Kehoe, wordt vermoord. De daders? Een drugsbende, geleid door de flamboyante Trevor ‘Viking’ Calcote (Tom Bateman). Met behulp van zijn broer Brock (de altijd intrigerende William Forsythe), die ook nog een appeltje met de drugsbaron te schillen heeft, gaat Liam meteen voortvarend te werk. Het hek is van de dam als drie bendeleden van Viking: Speedo, Limbo en Santa, van de aardbodem verdwijnen. En als dan ook de in dezelfde buurt opererende Indianen (onder leiding van White Bull) er zich mee gaan bemoeien hebben we een drugsoorlog op handen -met sterk oplopende bodycount- die zijn weerga niet kent!

Je ziet ver van tevoren aankomen waar dit toe zal leiden, maar toch weet Moland er een leuke twist aan te geven. Neeson doet gewoon zijn bekende ding, bijna zonder emotie zijn taak uitvoeren. Als dwangmiddel om Viking tot een confrontatie te bewegen, ontvoert hij diens zoon Ryan (opvallende bijrol van Nicholas Holmes). 
Elke keer als er een dode te betreuren valt, gaat het scherm op ‘zwart’ en zien we de naam én bijnaam van het slachtoffer. Een leuke gimmick, want zo komen er heel wat originele bijnamen voorbij, sommige daarvan worden uitgelegd. De cameravoering is origineel en -ook meegenomen- de opper ‘bad guy’ wordt niet al te gek gepresenteerd. Hij heeft wel zijn eigenaardigheden, zo staat hij erop dat zijn zoon van slecht voedsel weg blijft.

‘Cold Pursuit’ is een film die je gewoon zonder na te denken (Hoe komt Liam aan het arsenaal aan wapens? Hoe kan hij getrainde huurmoordenaars te slim af zijn?) moet kijken. Minpuntje: Laura Dern, die opdraaft als vrouw van Nels. Zij valt uit de toon en lijkt zelfs een overbodige toevoeging. En ja, Liam is niet zo van de emotie. Dat is nou eenmaal zijn stoere karakter, een man huilt niet. Ook niet als hij zijn zoon verliest. Van grappige sidelines (Nels die Ryan een apart verhaaltje voorleest) tot de bekende showdown op het eind. We hebben het allemaal eerder gezien, maar ‘Cold Pursuit’ is net dat tikkie origineler. ‘Wraak kun je het beste koud serveren’ zegt het hoesje. Niet hoogstaand, maar wel aangenaam om naar te kijken. Deze film laat je in ieder geval niet ‘koud’. Er gebeurt genoeg om warm voor te lopen…

Ruud Stift

Waardering: 3.5

Bioscooprelease: 21 februari 2019
DVD- en blu-ray-release: 2 juli 2019