Collateral Damage (2002)

Regie: Andrew Davis | 108 minuten | actie, thriller | Acteurs: Arnold Schwarzenegger, Francesca Neri, Elias Koteas, Cliff Curtis, John Leguizamo, John Turturro, Jsu Garcia, Tyler Posey, Michael , Rick Worthy, Raymond Cruz, Lindsay Frost, Ethan Dampf, Jorge Zepeda, Miguel Sandoval, Harry J. Lennix, Madison Mason, Don Fischer, Shelley Malil, Jack Conley, Tod Allen

‘Collateral Damage’ was een van de laatste grote filmprojecten van de “Governator” voordat hij uiteindelijk besloot om zijn geluk in de politiek te gaan beproeven. Schwarzenegger speelt in deze film Gordy Brewer, een brandweerman wiens vrouw en kind bij een terroristische aanslag als onschuldige omstanders om het leven komen. Vandaar ook de titel ‘Collateral Damage’, een Engelse term die door de NAVO meestal wordt gebruikt om burgerslachtoffers aan te duiden die omgekomen zijn bij oorlogshandelingen of de vernietiging van een vijandelijk, militair doelwit. Wanneer de overheid er niet in slaagt om de daders te pakken te krijgen, besluit Gordy zelf naar Colombia af te reizen om wraak te nemen op de terrorist El Lobo (De Wolf), het brein achter de aanslag in Los Angeles.

‘Collateral Damage’ is een op traditionele leest geschoeide actiefilm in de trant van ‘Commando’ of ‘Predator’. Verwacht geen diepgravend verhaal, intelligente dialogen of serieus uitgediepte karakters. Ben je echter wel gecharmeerd van een film vol daverende explosies, ratelende mitrailleurs en stevige vuistgevechten, dan zit je met deze productie wel goed. Schwarzenegger krijgt in deze rolprent de kans om zich weer eens ouderwets uit te leven als actieheld. Feit blijft dat de Oostenrijker dit natuurlijk als geen ander kan, maar de wetenschap dat het personage dat hij in deze film vertolkt een simpele brandweerman is in plaats van een goed getrainde commando of een futuristische superrobot, komt de geloofwaardigheid van het verhaal niet ten goede. Gordy heeft geen enkele vorm van serieuze militaire training genoten, maar slaagt er desondanks wonderwel in om alle kogels te ontwijken, zijn weg te vinden in de onherbergzame en voor hem onbekende Colombiaanse oerwouden en een groep paramilitaire terroristen het vuur erg na aan de schenen te leggen. Het feit dat deze film de humoristische ondertoon van bijvoorbeeld ‘True Lies’ mist en wel degelijk bloedserieus bedoeld lijkt te zijn, zorgt af en toe wel voor gefronste wenkbrauwen. Ook de complexe politieke situatie die er mede voor zorgt dat Colombia zo’n instabiel land is waar geweld welig tiert, wordt in ‘Collateral Damage’ wel erg eenzijdig en ongenuanceerd weergegeven. Ondanks dat de film natuurlijk grotendeels gedragen wordt door Schwarzenegger, zijn de optredens van John Leguizamo als sidekick en Francesca Neri als de onvoorspelbare vrouw van terroristenleider Claudio Perrini ook zeker vermeldenswaardig.

‘Collateral Damage’ is echt een film voor de liefhebbers. Kijkers die zitten te wachten op een intelligent verhaal en dito dialogen kunnen deze film waarschijnlijk beter links laten liggen, maar liefhebbers van compromisloze actie en het oude werk van de “Oostenrijkse eik” kunnen deze film met een gerust hart gaan bekijken en zullen zich waarschijnlijk ook wel kostelijk vermaken.

Frank Heinen

Waardering: 3

Bioscooprelease: 2 mei 2002