College (2008)

Regie: Deb Hagan | 94 minuten | komedie | Acteurs: Drake Bell, Andrew Caldwell, Andree Moss, Carolyn Moss, Wendy Talley, Kevin Covais, Alona Tal, Ryan Pinkston, Brandi Coleman, Jessica Heap, Finch Nissen, Camille Mana, Haley Bennett, Nathalie Walker, Nick Zano, Gary Owen, Zach Cregger, Reggie Martinez

Met een film over college die de weinig fantasierijke titel ‘College’ draagt en waarin een van de ‘sterren’ een uitgerangeerde deelnemer van ‘American Idol’ is, weet je van tevoren al wat je in huis haalt. Heb je de neiging vol afschuw weg te zappen bij films als ‘Van Wilder’ en de spin-offs van ‘American Pie’? Laat ‘College’ dan ook maar links liggen. Liefhebbers van dit genre worden daarentegen op hun wenken bedient: bier, kots en allerhande seksgerelateerde grappen vliegen je anderhalf uur lang om de oren.

Het verhaal dat als vehikel dient voor deze 90 minuten aan puberhumor, gaat over een drietal stereotiepe high school kids – de hunk met het hart op de juiste plaats, een sullige studiebol en een lompe dikkerd – dat een weekend op een universiteitscampus bivakkeert om te ontdekken of dit wellicht een geschikte stek voor de aankomende vier jaar is.

In plaats van in te trekken in hun toegewezen dorm, worden Kevin, Carter en Morris door een studentenvereniging ingelijfd. Tal van ontgroeningrituelen volgen, waarvan het drinken van body shots van een behaard corpslid (zijn treffende Chewbacca-imitatie is zeker op z’n plaats) op alle mogelijke manieren je nog wel een tijdje in je nachtmerries zal blijven achtervolgen.

Na deze moeizame start begint het drietal scholieren zich steeds meer thuis te voelen op de campus, niet in de laatste plaats omdat het vrouwelijk schoon de drie begint op te merken; dit tot groot ongenoegen van de corpsjongens. Een hevige strijd barst los tussen de scholieren en de studenten, waarbij je als kijker je groeiende vertwijfeling over de logica van het verhaal steeds vaker opzij moet schuiven. Wanneer Kevin, Carter en Morris erachter komen dat er voor duizenden dollars van hun gestolen creditcards is afschreven om een studentenfeestje te bekostigen, besluiten ze niet de lokale autoriteiten in te schakelen maar feesten ze gezellig mee. Want ja, het kwaad is toch al geschied en het was hún geld, dus ook hún feestje! Toch?

‘College’ voegt niets nieuws toe aan de reeks uitgekauwde college-films die met de regelmaat van de klok uitkomen. Of het moet al het feit zijn dat de film nét een paar stapjes verder gaat dan het gros van de films in dit genre. De opening credits die op alledaagse voorwerpen zijn terug te lezen zijn leuk gedaan, maar dit kunstje werd in ‘Napoleon Dynamite’ ook al vertoond.

Uiteindelijk is het stoerste aan ‘College’ de filmposter en het meest bijzondere aan de film het feit dat deze dertien-in-een-dozijn jongensfantasie over het campusleven door een vrouw is geregisseerd.

Wouter Westerhof