Color Out of Space (2019)

Recensie Color Out of Space CinemagazineRegie: Richard Stanley | 110 minuten | horror, science fiction | Acteurs: Nicolas Cage, Joely Richardson, Madeleine Arthur, Elliot Knight, Tommy Chong, Brendan Meyer, Julian Hilliard, Josh C. Waller, Q’orianka Kilcher, Melissa Nearman, Amanda Booth, Keith Harle

Je kunt zeggen van Nicolas Cage wat je wilt, maar productief is hij wel. De werklust van de excentrieke acteur valt te prijzen. Gemiddeld draaft hij in drie films per jaar op, iets dat zijn vakbroeders hem niet nadoen. Nu moet er wel bij gezegd worden dat de financiële situatie van Cage ook als ‘bijzonder’ valt te omschrijven. De Amerikaanse belastingdienst en andere schuldeisers zitten hem op de hielen en dus werkt de acteur maar veel om zijn schulden af te betalen. Erg kieskeurig is Cage niet als het om rollen gaat. Als het maar wat oplevert. In de loop der jaren heeft hem dat een behoorlijk vol CV opgeleverd. Het merendeel van zijn recente werk is pet. Broodklussen. Af en toe laat de excentriekeling doorschemeren dat hij wel degelijk een goed en uniek acteur is. ‘Color Out of Space’ is zo’n project waarin Cage trots op mag zijn. Geen enkele andere acteur had deze rol zo mooi kunnen invullen. Na ‘Mandy’ en ‘Joe’ is dit opnieuw het bewijs dat Cage een goed acteur kan zijn als hij dat wil.

In ‘Color Out of Space’ draait het om Nathan Gardner (Cage). Deze man zoekt samen met zijn gezin de rust op. Als een meteoriet in de tuin belandt, verandert er veel. Deze buitenaardse steen drukt zijn stempel op het gezinsleven. Op een nare en negatieve manier.

Regisseur Richard Stanley heeft een bijzondere film ingeblikt. Hij liet zich inspireren door het werk van HP Lovecraft, een iconisch horrorauteur. Cage zet de veranderingen die zijn personage doormaakt lekker dik aan zoals alleen hij dat kan. In deze setting – kosmische horror en buitenaardse entiteiten – werkt dat erg goed. Wat ook goed werkt, zijn de praktische special effects. Er wordt veel met rubber en dergelijke gewerkt en niet met CGI. Het geeft deze film zijn charme.

‘Color Out of Space’ is echter niet voor iedereen. Het wazige verhaal en dito vertelwijze – Stanley springt soms van de hak op de tak en wil te veel laten zien in korte tijd – vraagt geduld. Fans van Lovecraft zullen deze film zeker kunnen waarderen. Het is een ambitieuze verfilming van een geliefd boek. Cage-fans mogen deze productie zeker niet missen. Hun held is eindelijk weer eens lekker op dreef!

Frank v.d. Ven

Waardering: 4

Bioscooprelease: 1 juni 2020