Colorful – Karafuru (2010)
Regie: Keiichi Hara | 126 minuten | animatie, drama, fantasie | Originele stemmencast: Kumiko Asô, Keiji Fujiwara, Jingi Irie, Michael, Akina Minami, Aoi Miyazaki, Akiyoshi Nakao, Katsumi Takahashi, Kazato Tomizawa
“Geen enkele mens bestaat uit één kleur. Je hebt een heel palet aan kleuren tot je beschikking.” Het is een les die een tot dan toe naamloze ziel krijgt van zijn begeleider als zijn proeftijd in een gastlichaam er praktisch op zit. Onderschept in een wereld tussen leven en dood nadat hij een ernstig misdrijf had begaan, en beroofd van al zijn herinneringen, heeft de ziel een tweede kans gekregen. Hij mag bezit nemen van het lichaam van de veertienjarige scholier Makoto, die in kritieke toestand in het ziekenhuis is geraakt na een zelfmoordpoging met pillen. Zes maanden heeft de ziel de tijd om achter zijn eigen misdrijf te komen en om te doorgronden waarom Makoto zelfmoord heeft willen plegen. Lukt hem dat, dan behoudt hij zijn recht op reïncarnatie.
Een zware thematiek voor een animatiefilm, die ook nog eens zo’n twee uur duurt. Maar in het geval van ‘Colorful’ zit hem daarin juist de kracht. De film heeft een ontspannen, beschouwend ritme, waarin details de gelegenheid krijgen om langzaam op te vallen en gebeurtenissen rustig overdacht kunnen worden. Hoewel je – in tegenstelling tot de ziel – geen invloed kunt uitoefenen op Makoto’s acties, leg je als kijker dezelfde speurtocht af als de ziel. Niet voor niets speelt de openingsscène van de film, als de ziel de schimmenwereld betreedt, zich af in first-person perspectief. Pas als de ziel plaatsneemt in het lichaam van Makoto, ontstaat de afstand tussen ziel en kijker, maar blijf je je automatisch verbonden voelen. Je zit immers met dezelfde vragen opgescheept.
Langzaam leer je Makoto en zijn omgeving kennen. Een wat schuchtere jongen met een talent voor beeldende kunst, maar ogenschijnlijk zonder echte vrienden. Hij lijkt uit een hecht gezin te komen, maar daar worden al gauw scheurtjes in zichtbaar. Moeder blijkt kort voor Makoto’s zelfmoordpoging vreemd te zijn gegaan, vader is doodongelukkig met zijn baan waarin hij voortdurend moet overwerken en Makoto’s hoogbegaafde oudere broer kijkt op hem neer vanwege zijn matige schoolprestaties. Alledrie zijn ze echter geschrokken van Makoto’s zelfmoordpoging worstelen ze met zichzelf om de situatie thuis te veranderen. Makoto, onder invloed van de ziel, bewaart echter een grote afstand en doet aanvankelijk geen moeite om deze mensen, met hun onvolkomenheden, te accepteren. Liever droomt hij weg bij het mooiste meisje van de klas, dat hem bij tekenles regelmatig komt opzoeken. Maar ook zij blijkt niet zo perfect als Makoto hoopt.
Makoto/de ziel blijft worstelen met zijn identiteit, wat ‘Colorful’ in feite tot een soort Coming of Age film maakt. Tegen het einde van de film zie je Makoto in zijn handelen volwassen worden. Hij leert verantwoordelijkheid te nemen voor zijn daden en kiest niet langer alleen voor zichzelf. Hij bouwt een waardevolle vriendschap op en leert (opnieuw) genieten. Maar bovenal leert hij vergeving. Hij ziet in dat mensen veelkleurig zijn en hoewel een bepaalde kleur misschien de boventoon voert, er altijd nog een heel palet beschikbaar is. Elk mens draagt de mogelijkheid tot verandering in zich. Zo leert ‘Colorful’ je opnieuw naar de wereld om je heen kijken, zonder al te snel te oordelen.
De film is prachtig vormgegeven, met zeer veel oog voor detail in de achtergronden en de flora & fauna. Van muziek wordt maar spaarzaam gebruik gemaakt. Hoofdzakelijk bestaat de soundtrack uit achtergrondgeluiden, wat het beschouwende karakter van de film alleen maar versterkt. Een gemakkelijke zit is het niet, maar wel een waardevolle. Visueel gezien is ‘Colorful’ van een ongekende poëtische schoonheid. Maar voor wie er open voor staat heeft de film ook inhoudelijk meer dan genoeg te bieden. Een aanrader voor iedereen die graag eens in contact komt met een volwassen animatiefilm. (Want dat de Japanners daar meesters in zijn, was al langer duidelijk.)
Wouter de Boer
‘Colorful’ verschijnt maandag 23 april 2012 op DVD en blu-ray.