Columbus Circle (2012)

Regie: George Gallo | 90 minuten | thriller | Acteurs: Selma Blair, Amy Smart, Jason Lee, Giovanni Ribisi, Kevin Pollak, Beau Bridges, Jason Antoon, Jerry Penacoli, Robert Guillaume, Samm Levine, Robert Della Cerra, Lauren Gallagher

Met degelijke acteurs kun je een heel eind komen, maar uiteindelijk zullen er toch echt een goed, of in ieder geval geloofwaardig, scenario en aansprekende personages in een film moeten zitten om de kijker geboeid te houden. Helaas lijkt George Gallo, de schrijver en regisseur van de “thriller” ‘Columbus Circle’, die memo niet te hebben gekregen. Zijn tekortkomingen in de scripts voor de ‘Bad Boys’-films konden nog enigszins verbloemd worden door veel actie en ontploffingen, maar in een van dramatische vertolkingen afhankelijke thriller, waarin ook nog effectief spanning opgewekt moet worden, valt er wat minder te verbloemen.

Hoewel, het mag dan nog niet ongelooflijk spannend zijn, tot ongeveer een half uur voor het einde blijft de kijker hoopvol op een bevredigende ontknoping. De setting in het appartementencomplex heeft potentie voor een goede, claustrofobische sfeer, de gebeurtenissen en personages zijn tamelijk mysterieus en de acteurs zijn van een redelijk kaliber – Kevin Pollak, Beau Bridges, Giovanni Ribisi, Jason Lee – maar naarmate het verhaal vordert wordt steeds beter duidelijk dat Gallo wel een idee heeft hoe de film zou moeten overkomen – de spannende muziek en close-ups en zoom-ins suggereren een ijzingwekkende nagelbijter – meer heeft het geheel helaas niet geloofwaardig genoeg opgebouwd. De mate van de pleinvrees van Abigail (Selma Blair) is niet aannemelijk en de doodsangst die al vroeg wordt opgewekt, komt niet over bij de kijker. Ja, het zou erg vervelend zijn als manlief de pas toegetakelde overbuurvrouw Lilian (Amy Smart) zou zien terwijl ze uit de gang de kamer van Abigail in wordt gesleurd, maar het is niet Norman Bates, The Terminator, of Freddy Krueger die op het punt staat ze vast te grijpen.

Maar dat is niet eens zo onoverkomelijk. Goed, het gevoel van terreur wordt niet goed genoeg overgebracht of onderbouwd, maar het is nog in te denken dat het voor Abigail – die inmiddels een kluizenaar en behoorlijk mensenschuw is geworden – het allemaal zo ervaart. Het blijft toch nog wel even interessant om te zien hoe de plot voor haar gaat verlopen en welke skeletten uit de kast gaan komen. Het is helaas op dit punt dat de film als een plumpudding in elkaar zakt. Losse verhaallijntjes die veelbelovend waren (zoals het verhaal van conciërge Klandermann [Kevin Pollak]) lopen nergens op uit, en mogelijk interessante bijpersonages (zoals Giovanni Ribisi, Beau Bridges) krijgen nauwelijks iets te doen of laten op abrupte wijze het leven. En de laatste akte is zowel voorspelbaar als ontzettend ongeloofwaardig, waarbij niet eens het rechtvaardige einde de kijker veel voldoening bezorgt omdat het zo gekunsteld aanvoelt. Nee, ‘Columbus Circle’ is helaas een verspilling van de productiewaarden en het redelijke gehalte aan talent dat de cast bezit.

Bart Rietvink

‘Columbus Circle’ verschijnt woensdag 7 maart 2012 op DVD en blu-ray.