Columbus Day (2008)

Regie: Charles Burmeister | 90 minuten | drama, thriller | Acteurs: Val Kilmer, Marg Helgenberger, Wilmer Valderrama, Bobb’e J. Thompson, Ashley Johnson, Lobo Sebastian, Michael Muhney, Mark Kelly, Shelley Malil, Richard Edson, Sean Blakemore, Larrs Jackson, Melissa Bacelar, Rick Avery, David Winston Barge, Bryan Hanna, Ivana Milicevic, Rocco Passafaro, Miles Platt

John (Val Kilmer) pleegt de roof van zijn leven. Het roofgoed wil hij verkopen om vervolgens met het verdiende geld zijn leven opnieuw op de rails proberen te krijgen. Hij is namelijk gescheiden van zijn vrouw en heeft geen contact meer met zijn dochter. Na de roof komt John in het Echo-park terecht waar hij de zeer jonge Antoine (Bobb’e J. Thompson) ontmoet, die net als hem een eenzaam leven leidt. Langzaam bloeit een vriendschap tussen de twee op.

Het mag duidelijk zijn het hier om een typisch Amerikaanse productie gaat, de verschillende gezinsproblemen moeten in het zeer korte tijdsbestek van één dag worden opgelost. Dat dit misschien nog mogelijk lijkt ook is wel erg zagen aan de poten van geloofwaardigheid. ‘Columbus Day’ gaat al de mist met de scènes waarin je allemaal (mooie) moeders met hun kindje ziet spelen in het park. Om op deze manier te proberen symboliek in de film te stoppen heeft tot gevolg dat de aandacht direct op het emotionele aspect wordt gelegd. Helaas gebeurt dit op een te sentimentele manier en roept het voornamelijk weerzin op. De band die groeit tussen John en Antoine doet vooral in het begin erg artificieel aan. De misdadiger en het belerende jongetje kibbelen er vrolijk op los, een prachtig voorbeeld van een typisch geschreven script met weinig houvast aan de werkelijkheid. In de loop van de film lijken beide acteurs beter in hun vel te zitten en ontstaat iets wat echt op een vriendschap begint te lijken. Toch lukt het Val Kilmer niet om echt indruk te maken, hiervoor is zijn acteerprestatie te vlak.

Gelukkig zitten er wel een aantal prachtige scènes in de film, met als hoogtepunt die waarin Antoine een gedicht over El Dorado van Edgar Allen Poe voordraagt. Mede door de sfeervolle omgeving word je dan betoverd door mooie woorden. Hoewel de beelden van het park best mooi zijn, laat de cinematografie op andere momenten steekjes vallen. De beelden van spelende kinderen in het park die in slow motion worden getoond zorgen voor een te zoete bijsmaak en de emotionele telefoongesprekken tussen John en zijn dochter voor (negatief) kippenvel. Waarom op dit moment met een split screen wordt gewerkt is een raadsel, dit doet namelijk erg amateuristisch aan. Naast een actievolle openingsscène is ‘Columbus Day’ niets anders dan een drama dat zich op één locatie afspeelt. John zoekt in het park een manier om met zichzelf en zijn naaste familie in het reine te komen. Samen met de vriendschap tussen John en Antoine heb je de twee belangrijkste verhaallijnen te pakken, het thrillergedeelte is meer bijzaak en wordt waarschijnlijk daardoor ook niet goed uitgewerkt.

‘Columbus Day’ is geen vernieuwende film, maar op een aantal momenten best vermakelijk. Desondanks is de film gewoon niet goed genoeg om een echte voldoende te scoren. Liefhebbers van actiefilms en thrillers kunnen beter wegblijven bij deze film, maar wanneer je een echte romanticus bent en gelooft in verandering van de mens en het krijgen van nieuwe kansen, tot op het onwaarschijnlijke af, valt deze film best te waarderen.

Meinte van Egmond