Come Back Kate (2007)

Regie: Helena Muskens, Quirine Racké | 53 minuten | documentaire

Er zijn mensen die zo’n grote fan zijn van een artiest of een band dat heel hun leven in het teken staat van die artiest. Naar optredens gaan, cd’s kopen en luisteren, op internet zoeken naar nieuwtjes en op forums of in het echte leven praten over deze artiest; het gaat veel verder dan alleen maar fan zijn van iemand, het is een manier van leven geworden. In ‘Come Back Kate’ worden fans van Kate Bush gevolgd en vertellen zij over hoe hun leven in het teken staat van deze mysterieuze vrouw.

Eind jaren zeventig brak de zangeres Kate Bush door met haar single ‘Wuthering Heights’, één van haar bekendste nummers dat zelfs bij de mensen die geen fan van haar zijn, herinneringen zal oproepen. Ze maakte verschillende albums en met haar aparte stijl lijkt ze een soort voorloper te zijn geweest van de Gothic-muziek. Vanaf 1993 werd het stil rondom Kate Bush. Ze leefde als een soort kluizenaar en niemand wist wat haar op dat moment bezighield. Haar fans bleven echter trouw op haar wachten en werden in 2005 beloond met een nieuw album. Of dit haar laatste album is of niet, blijft onduidelijk. De echte fans blijven haar toch trouw en blijven hopen op meer nieuwe muziek van haar. Over deze echte fans gaat de documentaire ‘Come Back Kate’

We zien een man die een beetje is doorgeslagen in zijn bewondering voor Kate en die een soort stalker is geworden. Een andere man vertelt helemaal trots zijn verhaal over de brief die hij van Kate heeft gekregen. Hij had een spelfout ontdekt in één van haar nummers en had haar een brief geschreven om dat te vertellen. Totaal onverwacht kreeg hij een antwoord terug van haar en zelfs nu nog, jaren later, begint hij te stralen als hij hierover vertelt. Heel bijzonder om te zien hoe belangrijk dit voor hem was, en hoe gelukkig hij is geworden van deze ene brief. In de documentaire komt ook een meisje aan het woord dat Kate imiteert. Het moet gezegd worden dat de stem van dit meisje echt op Kate lijkt in de clip van ‘Wuthering Heights’. Andere fans schrijven haar ieder jaar met haar verjaardag een kaartje, ondanks het feit dat zij nooit iets van zich laat horen, blijven ze dit trouw doen.

Kate Bush was een mysterieuze vrouw, die heel veel teweeg heeft gebracht bij mensen. Het is heel bijzonder om deze documentaire te bekijken, of je nou zelf ook fan van haar bent of niet, het raakt je als je ziet hoe intens gelukkig deze mensen kunnen worden van haar muziek. En hoe verdrietig ze zijn als ze niets meer van zich laat horen. Helena Muskens en Quirine Racké laten zien hoe het leven van mensen beïnvloed kan worden door een artiest. Ze laten ook alle fans nog een woordje richten tot Kate zelf, en zodra ze dat doen beginnen de fans stuk voor stuk te stralen. Je kunt hier twee dingen van denken; je kunt het beangstigend vinden dat er mensen zijn die hun geluk op zo’n manier laten afhangen van hun idool, maar je kunt het ook als iets moois zien. Deze mensen hebben iets om voor te leven, iets waar ze zoveel bewondering voor hebben dat ze er zelf gelukkiger van worden. Eén ding is zeker; als Kate Bush deze documentaire ziet, kan ze niets anders dan zeer gevleid zijn. En misschien geeft haar dat wel net het duwtje dat ze nodig heeft en zal ze nog eens een album maken. Al was het alleen maar om deze mensen dat geluk te gunnen.

Eveliene Sanders