Come Dance at My Wedding (2009)

Regie: Mark Jean | 86 minuten | drama, romantiek | Acteurs: John Schneider, Brooke Nevin, Roma Downey, Christopher Jacot, Carrie Ruscheinski, Sara Canning, John R. Taylor, Anna Ferguson, Chelah Horsdal, David Milchard, Sydney Stamler, Kevin OGrady, Ethan Benoit, Milana Haines, Mandy Haines

Als je zin hebt in een flinke portie te ver doorgeschoten romantiek, ben je bij ‘Come Dance at My Wedding’ aan het goede adres. Zorg wel dat je een bakje bij de hand hebt, want zelfs de grootste romantici onder ons zullen niet bestand zijn tegen deze overdosering van mierzoete voorspelbaarheid. Alles aan deze film is too much. De mensen zijn allemaal te vriendelijk, te sociaal en te perfect. De manier waarop het licht valt, de kleuren, de aankleding van de filmset. De soundtrack daarentegen is het tegenovergestelde van too much. Deze is namelijk het grootste gedeelte van de tijd niet aanwezig, behalve als er gedanst wordt. Misschien is dat maar goed ook want een fikse dosis romantische muziek zou het alleen nog maar erger hebben gemaakt. Dit alles maakt dat de film erg gemaakt en nep aan doet en je gewoonweg niet aangrijpt en er in trekt.

De rol van de hoofdpersoon Cyd wordt gespeeld door Brooke Nevin. Op het eerste gezicht een zeer charmante actrice die perfect past bij de rol. De film wordt grotendeels door Nevin gedragen. Zij zorgt ervoor dat het geheel nog wat schattigs heeft. Nevin speelt een talentvolle danslerares die een klein dorpsdansschooltje van haar moeder heeft geërfd. Projectontwikkelaars die het centrum om willen toveren tot moderne shoppingmall azen op het dansschooltje en willen haar uitkopen voor een flink bedrag. ‘Come dance at my wedding’ gaat eigenlijk vooral over de interne strijd van Cyd. Zal ze kiezen voor het grote geld of blijft ze zichzelf en haar moeder trouw? Gelukkig verschijnt haar vader Tanner (John Schneider) ten tonele om Cyd met zijn ‘wijze-vader-raad’ weer in contact te brengen met haar ware zelf. Helaas lukt het Schneider niet om vader geloofwaardig neer te zetten. Hij acteert erg overdone, waardoor de rol van Tanner erg gemaakt overkomt. Ook de rest van de acteurs maken het er helaas niet veel beter op en het lukt hen niet om de film naar een hoger plan te tillen. De advocate van Cyd, Laura (Roma Downey), fascineert alleen maar vanwege een verkeerde reden, haar bovenlip lijkt te zijn bevroren door te veel botox.

De kern van de plot, vader en dochter die niet van elkaars bestaan wisten en nu samen voor een belangrijke beslissing staan, is op zich leuk gevonden. Toch zou deze film nog heel wat meer dan een innemende Richard Gere nodig hebben om er wat van te maken want het is allemaal net wat te goedkoop en gemakkelijk. ‘Come Dance at My Wedding’ is geregisseerd door Mark Jean. In het verleden verleende hij voornamelijk zijn medewerking aan tv-films, waar ‘Come Dance at My Wedding’ ook onder valt. Wellicht dat het budget er mede de oorzaak van is dat de film niet goed uit de verf komt.

Een van de weinige lichtpuntjes in deze film is het ietwat dikkige meisje, à la ‘Little Miss Sunshine’ dat bij Cyd op dansles zit. Wellicht had regisseur Mark Jean er beter aan gedaan om een leuke familiefilm te maken over een mollig meisje dat niet mee kan komen op de lokale dansschool en uiteindelijk de ster van de dansschooluitvoering wordt en zelfs bruidsmeisje van haar danslerares.

‘Come Dance at My Wedding’ is een beetje als een suikerspin. Voordat je eraan begint denk je: “Ziet er leuk uit!” De eerste paar happen denk je: “Mwoah, niet wat ik verwacht had maar best te doen.” Zodra je over de helft bent begint het je steeds meer moeite te kosten het naar binnen te werken maar ja, je bent er nu eenmaal aan begonnen. Uiteindelijk blijf je verdwaasd, gedesillusioneerd en teleurgesteld met plakkerige roze handen, een omgedraaide maag en kiespijn zitten. Jammer.

Phileau Mey