Come Dance with Me – Voulez-vous danser avec moi? (1959)

Regie: Michel Boisrond | 91 minuten | drama, misdaad | Acteurs: Brigitte Bardot, Henri Vidal, Dawn Addams, Dario Moreno, George Decscrières, Serge Gainsbourg, Joyce Johnson, Maria Pancôme, Francois Chaumette, Pascal Mazzotti, Magdeleine Bérubet, Marie-Thérèse Orain, Paul Frankeur, Noël Roquevert, Philippe Nicaud

Audrey Kelley en William Roos hebben samen onder het pseudoniem Kelley Roos het boek “The Blonde Died Dancing” (1956) geschreven. Het verhaal dat in de stijl van een Agatha Christie is, is verwerkt tot script door Annette Wademant en onder andere bewerkt door de regisseur Michel Boisrond. In het boek van het schrijversduo speelt een detective echtpaar de hoofdrol.

In de film mag Brigitte Bardot in de spotlight staan als de heupwiegende Virginie Dandieu, die de onschuld van haar van moord verdachte echtgenoot Hervé Dandieu gaat bewijzen. Vanzelfsprekend zijn het niet haar speurderskwaliteiten, maar is het juist haar verleidelijke uitstraling die haar helpt bij het oplossen van de moord.

Het blijft lang onduidelijk wie nu precies de moord heeft gepleegd. Wel is al snel duidelijk hoe de moord heeft plaatsgevonden en wat de motieven zijn van de diverse personages. Net als in een Agatha Christie wordt je regelmatig op het verkeerde been gezet en blijkt de oplossing erg voor de hand liggend. Het introduceren van karakters die bij het plegen van de moord op dat moment bij de kijker onbekend zijn, draagt op kunstmatige wijze ertoe bij dat je in het ongewisse blijft.

Al met al heeft alles een onschuldig karakter. Ook de spanning die je bij een misdaadfilm zou mogen verwachten ontbreekt. Brigitte Bardot speelt haar rol op simpele wijze en het lijkt alsof ze nauwelijks moeite moet doen om zich in haar personage in te leven. Het spel van de overige acteurs valt min of meer bij haar in het niet. Niet omdat Brigitte Bardot fantastisch acteert, maar inhoudelijk zijn de andere personages gewoonweg niet veel meer dan eenvoudige bijrollen. De karakters zijn erg ééndimensionaal en maken geen ontwikkelingen door.

‘Come Dance With Me’ zal in de vijftiger jaren ongetwijfeld hoge ogen gegooid hebben, maar in de eenentwintigste eeuw komt de film gedateerd over. Fans van Agatha Christie en Brigitte Bardot kunnen ongezien met de beentjes op de dansvloer. De rest kan maar beter deze dans aan zich voorbij laten gaan.

Lodi Meijer