Comedy Queen (2022)

Recensie Comedy Queen CinemagazineRegie: Sanna Lenken | 93 minuten | drama | Acteurs: Sigrid Johnson, Oscar Töringe, Ellen Taure, Iggy Malmborg, Archana Khanna, Adam Daho, Anna Bjelkerud, Camila Bejarano Wahlgren, Alexandro Soltani, Doreen Ndagire

De twaalfjarige Sasha woont met haar vader Abbe in een leuk huis, ergens in Zweden. Ze doet het goed op school en heeft veel lol met haar beste vriendin Märte. Geen vuiltje aan de lucht, zou je zeggen. Toch zit ze als ‘Comedy Queen’, een verfilming van de gelijknamige en bekroonde jeugdroman van Jenny Jägerfeld, begint, met haar vader in de wachtkamer van een psycholoog. Sasha’s vader maakt zich namelijk zorgen om zijn dochter. Sinds de dood door zelfmoord van haar moeder eind vorig jaar krijgt hij geen echt contact meer met haar.

Volgens Sasha is er niets aan de hand. Het gaat goed met haar. Dat ze niet huilt, ziet ze juist als een pluspunt. Haar vader huilt wel, veel, en daar maakt ze zich meer zorgen om. Haar grootste wens is hem aan het lachen te maken. Haar moeder huilde ook veel en omdat iedereen zegt dat ze zo op haar lijkt, heeft het meisje zich in het hoofd gehaald dat ze alles anders moet doen dan haar moeder. Daarvoor heeft ze een lijstje opgesteld met dingen die ze moet doen. ‘Comedy Queen’ gaat over dit proces.

In tegenstelling tot het boek heeft Sasha’s lijstje in de film maar vier stappen. Stap 1 is haar blonde haar afknippen, zodat qua uiterlijk in ieder geval niet meer op haar moeder lijkt. Stap 2 is weigeren boeken te lezen. Haar moeder zat namelijk altijd met haar neus in de boeken, vluchtgedrag noemt Sasha dat (“ze wilde blijkbaar liever ergens anders zijn dan hier met mij”), maar gelukkig werd ze er niet van. Geen boeken meer lezen is lastig als je nog op school zit, maar toch lukt het Sasha met allerlei uitvluchten. Lastiger wordt het wanneer ze voor haar dertiende verjaardag een hond krijgt van haar vader, iets wat ze al haar hele leven wilde. Maar laat nu net “Zorg niet voor een levend wezen” de derde regel zijn…

De belangrijkste regel voor Sasha is “een comedy queen worden”. Ze is dol op humor, harde humor het liefst, maar niet iedereen begrijpt haar grappen. Een spreekbeurt wordt vermomd als standup optreden, maar geen enkel klasgenootje lacht. Sasha grijpt de kans om in het café van haar oom op te treden met beide handen aan, maar waar moet ze nu grappen over maken? En zal haar vader, die van niets weet, dan eindelijk weer lachen?

‘Comedy Queen’ is een prachtige jeugdfilm die een breed publiek zal aanspreken. Het scenario behandelt serieuze onderwerpen als het rouw, het verlies van een ouder, tienervriendschap, psychische problemen en de uitdagingen van het ouderschap. De cast is uitmuntend, met de perfect gecaste Sigrid Johnson en haar filmvader Oscar Töringe voorop. De film laat zien dat rouwverwerking op verschillende manieren kan en dat er geen een fout is. Dat het voor nabestaanden alsnog moeilijk kan zijn als de verschillende wijzen van verdriet verwerken botsen, wordt eveneens evident. De kloof die tussen Sasha en Abbe ontstaat lijkt op een gegeven moment niet meer te dichten, maar gelukkig is ‘Comedy Queen’ hoopgevend en hartverwarmend. Een emotionele, grappige en liefdevolle film die het verdient hoog op veel watchlists te staan.

Monica Meijer

Waardering: 4

Bioscooprelease: 21 december 2023
VOD-release: 4 mei 2023 (Pathé Thuis)