Comic-Con Episode IV: A Fan’s Hope (2011)

Regie: Morgan Spurlock | 88 minuten | documentaire | Met: Seth Rogen, Seth Green, Kevin Smith, Eli Roth, Stan Lee, Paul Scheer, Adrianne Curry, Paul Dini, Holly Conrad, Jon Schnepp, Jessica Merizan, Michael Bender, Mish’al Samman, Skip Harvey, Scott Mantz, S.K. Darling, Eric Henson, Edgar Gallego, Sean Walsh, Chuck Rozanski, Stephenie Werner, Tayler Hudson, Andrew Page, Maxim Stoyalov

In 1970 organiseerde een groep striptekenaars uit San Diego een conventie. Het evenement trok slechts een paar honderd bezoekers, maar zou in de jaren daarna uitgroeien tot een fenomeen van internationale allure. Tegenwoordig reizen jaarlijks ruim honderdduizend liefhebbers van comics, games, LARP, genrefilms en tv-series af naar de San Diego Comic-Con – al dan niet verkleed als hun favoriete personage. Ook beroemde filmmakers, acteurs en regisseurs laten hun gezicht er graag zien. Niet vreemd, want de bezoekers van Comic-Con staan bekend om hun verzamelwoede en hun loyaliteit. Ideaal als je je nieuwste film wilt promoten of je merchandise aan de man wilt brengen. Zoals één geïnterviewde in ‘Comic-Con Episode IV: A Fan’s Hope’ het zegt: “Comic-Con is ’s werelds grootste focusgroep.” Daar komt zelfs Angelina Jolie haar bed voor uit!

Met ‘Comic-Con Episode IV: A Fan’s Hope’ probeert documentairemaker Morgan Spurlock de sfeer van de conventie te vangen. Hij doet dat door de belevenissen van een aantal bezoekers te volgen. Voor de gelegenheid krijgen ze allemaal een stripnaam. Amateur-striptekenaars Eric (‘The Soldier’) en Skip (‘The Geek’) nemen hun portfolio mee naar Comic-Con in de hoop ontdekt te worden. Holly (‘The Designer’) knutselt in haar garage kostuums uit de computergame ‘Mass Effect 2’ in elkaar. Ze doet mee aan de jaarlijkse verkleedwedstrijd en droomt van een baan als kostuumontwerpster. James en Se Young (‘The Lovers’) kregen op Comic-Con een relatie en zijn inmiddels klaar voor de volgende stap. En striphandelaar Chuck (‘The Survivor’) biedt op Comic-Con zijn meest geliefde bezit te koop aan: een zeldzame editie van de Marvelstrip ‘Red Raven’, vraagprijs: 500.000 dollar.

Naast het voetvolk op de conventievloer laat Spurlock ook veel beroemdheden aan het woord. Acteur Seth Green vertelt dat hij op Comic-Con zijn vrouw ontmoette. Regisseur Joss Whedon merkt op dat Comic-Con een goudmijn is voor bedrijven. De ware fan koopt alle merchandise namelijk twee keer: één actiepoppetje om mee te spelen, één actiepoppetje om in de originele verpakking te laten zitten. Volgens regisseur Eli Roth is Comic-Con de enige plek waar je tijdens het plassen tussen een Klingon en een Stormtrooper in kunt staan. En regisseur Kevin Smith ziet Comic-Con vooral als een potentieel dating-Walhalla voor geeks: “Al die vampiermeisjes van vijftien zijn over vijf jaar uitgegroeid tot mooie jonge vrouwen die seks met je willen hebben puur om hun vader dwars te zitten.”

Comic-Con is een plek waar geeks, nerds en fanatieke fans even zichzelf kunnen zijn. Hoe vreemd je jezelf ook uitdost, je wordt er niet veroordeeld of uitgelachen. Het is duidelijk een evenement dat veel creatieve, talentvolle en fantasierijke mensen trekt. Spurlock weet met zijn documentaire een leuk sfeerbeeld te schetsen, maar de parade van kleurrijke bezoekers en beroemdheden biedt weinig ruimte voor diepgang. Er is namelijk ook een andere kant aan Comic-Con. Als je ooit op dergelijke beurzen hebt rondgelopen, dan weet je dat er ook mensen zijn die ongezond obsessief met hun hobby bezig zijn. En dat er achter het gezellige ons-kent-ons-gebeuren een keiharde industrie schuilgaat die om de pegels draait, niet om creatieve expressie. Voor mensen die tot de doelgroep behoren is ‘Comic-Con Episode IV: A Fan’s Hope’ een feest van herkenning. Heb je geen idee wat een Klingon of een Stormtrooper is, dan kun je deze docu gerust links laten liggen.

Paula Koopmans

‘Comic-Con Episode IV: A Fan’s Hope’ verschijnt woensdag 28 augustus 2013 op DVD en blu-ray.