Comme un chef (2012)

Regie: Daniel Cohen | 85 minuten | komedie | Acteurs: Jean Reno, Michaël Youn, Raphaëlle Agogué, Julien Boisselier, Salomé Stévenin, Serge Larivière, Issa Doumbia, Bun-hay Mean, Pierre Vernier, Santiago Segura, Geneviève Casile, André Penvern, Rebecca Miquel, James Gerard, Henri Payet, Franck de la Personne, Céline Caussimon, Jeanne Ferron, Nicolas Woirion, Pierre Aussedat, Ginnie Watson

De Fransen en hun keuken, het volk staat er zonder meer om bekend en ze zijn er zeer trots op. De term ‘bourgondisch’ is in de Middeleeuwen niet voor niks in Frankrijk ontstaan. Één van de zaken waar deze term naar refereert is het uitgebreid genieten van een goede maaltijd. Het maken van een goede maaltijd kan je wel aan meesterchef Alexandre Lagarde (Jean Reno), een van de hoofdrolspelers in de Franse komedie ‘Comme un chef’, overlaten. Als hoofdchef van zijn eigen restaurant, dat met drie sterren de perfecte waardering heeft, heeft hij het ogenschijnlijk goed voor elkaar. Datzelfde kan niet gezegd worden van Jacky Bonnot (Michaël Youn). Want hoewel hij een zo mogelijk nog grotere passie voor koken heeft dan Alexandre, heeft hij nooit van zijn droom zijn beroep kunnen maken. En met die baantjes die hij wel heeft gehad, houdt hij het nooit lang vol. Zo wordt hij bij een serveerdersbaantje op straat gezet omdat hij de discussie met klanten aangaat die in zijn ogen de verkeerde gerechten bestellen. Na zijn zoveelste ontslag is zijn hoogzwangere vrouw Béatrice (Raphaëlle Agogué) het zat en dwingt ze hem om de eerste het beste betrekking die hij tegenkomt aan te nemen en hierin ook te volharden.

Jacky vindt een baan als schilder. Toch kan hij zijn passie voor koken niet langer dan een paar dagen bedwingen. Wanneer hij tijdens het schilderen van het keukenraam bij een verzorgingshuis de lokale chefs ziet stuntelen met de gerechten, besluit hij ze een paar tips te geven. Een doorslaand succes, zo blijkt, en al snel krijgt ook Alexandre Lagarde hoogte van Jacky’s kookkunsten. Alexandre kan nog wel een hulpje gebruiken, omdat hijzelf zijn derde ster door een groot complot dreigt kwijt te raken en zo komen de twee bij elkaar terecht. Voor Jacky is zijn onmogelijk geachte droom hiermee uitgekomen. Dit gegeven doet sterk denken aan Pixar’s ‘Ratatouille’ (2007). Afgezien van het feit dat in ‘Ratatouille’ de hoofdrol natuurlijk voor de rat Remy is weggelegd en in ‘Comme un chef’ voor een mens, vertonen beide films verder wel erg veel overeenkomsten, wat overigens niet stoort.

‘Comme un chef’, dat als openingsfilm fungeerde van het culinaire programma op het Berlijnse Filmfestival 2012, leunt voor het grootste deel op de chemie tussen Jacky en Alexandre. Jean Reno, die grote bekendheid verwierf door zijn titelrol in de klassieker ‘Léon’ (1994), is geknipt voor de rol als meesterchef Alexandre Lagarde en overtuigt zeker. Dat geldt in iets mindere mate voor Michaël Youn die zijn rol net wat te geforceerd neerzet. Toch is zijn spel nergens vervelend en goed genoeg om tot een leuke komedie te leiden.

Want vermakelijk is ‘Comme un chef’ op momenten wel degelijk. Ondersteund door toepasselijke Franse muziek rolt het duo in hun strijd om de drie sterren te behouden van de ene komische situatie in de andere. Zo zien we ze ruziënd hun eigen kookshow presenteren en schakelen ze de hulp van de Spaanse kok Juan (Santiago Segura), die koken tot scheikunde heeft verheven en door middel van stikstof en moleculen probeert gerechten te maken. Dit alles om te blijven opvallen en vooral met de tijd mee te gaan, want het restaurant van Lagarde heeft grootse moeite om niet stil te blijven staan en wordt door sommigen als oubollig bestempeld.

Zeker niet alle grappen die ‘Comme un chef’ uithaalt pakken even goed uit. Een scène waarin Alexandre en Jacky undercover als Japanners verkleed in een concurrerend restaurant gaan eten bijvoorbeeld is heel gekunsteld en past niet in het plaatje van de film, hoewel Jean Reno als stoere judoka nog best geloofwaardig is. Ook de nogal matig en mat uitgewerkte vader–dochter relatie tussen Alexandre en diens dochter is een iets te plichtmatige toevoeging aan de film. Het zijn deze missers, samen met de nogal obligate opbouw van de film, die voorkomen dat ‘Comme un chef’ veel meer dan een bij vlagen grappige komedie is geworden. Het water loopt je er niet van in de mond, maar als een lekker tussendoortje voldoet ‘Comme un chef’ prima.

Martijn Scheepers

Waardering: 3

Bioscooprelease: 26 juli 2012
DVD-release: 27 november 2012