Competencia oficial (2021)

Recensie Competencia oficial CinemagazineRegie: Mariano Cohn, Gastón Duprat | 115 minuten | drama, komedie | Acteurs: Penélope Cruz, Antonio Banderas, Oscar Martínez, José Luis Gómez, Manolo Solo, Nagore Aranburu, Irene Escolar, Pilar Castro, Koldo Olabarri, Juan Grandinetti, Jean Dominikowski, Amanda Goldsmith, Mary Ruiz, María Guinea, Isabel García Lorca, Xana del Mar, Melina Matthews

‘Competencia oficial’ is onverbiddelijke satire als het gaat om arthousefilms. Het ligt er zo dik op dat het af en toe teveel dreigt te worden, maar goed. De cast is met Penélope Cruz als regisseur met okselhaar en Antonio Banderas als ijdele ster natuurlijk om van te smullen.

Het zit zo, een bejaarde multimiljonair (Gómez) wil als nalatenschap een grote film produceren en kiest daarvoor de flamboyante Lola Cuevas (Cruz) als regisseur. Zij neemt een boekverfilming ter hand over een man die zijn broer niet kan vergeven dat hij een auto-ongeluk heeft veroorzaakt waarbij de ouders omkwamen.

De gelauwerde Iván Torres (Martínez) en Félix Rivero (Banderas) spelen de broers, en dan ontspint zich een spannende driehoeksverhouding die vooral wordt gedomineerd door de strijd tussen de haantjes om het filmdoek; typische acteursdingetjes als narcisme worden breed uitgemeten.

Lola houdt ook wel van een massage tussen de bedrijven door, maar de acteurs zijn meer met zichzelf bezig dan met het spel tussen man en vrouw, wat wel af en toe opspeelt, maar niet op doorslaggevende wijze. De term zwarte komedie, die her en der wordt geponeerd, is dan ook een stap te ver.

‘Competencia oficial’ is intelligente satire Spaanse stijl, in een hoog tempo. De naam Almodóvar hoeft niet iedere keer te vallen, maar je moet er toch altijd aan denken bij Spaanse komedies. Welaan, Pedro is het schoolvoorbeeld, al weet deze film minder te ontroeren.

Dat laatste wordt Almodóvar ook weleens verweten, vooral in zijn vroege films. Maar die azijnpissers zijn de preciezen van de arthousefilm. De rekkelijken weten dat humor dieper gaat dan welke traan ook, mits goed gedoseerd.

En wat dat laatste betreft: ‘Competencia oficial’ is vaardig gemaakt en vlot, maar tegen de meester kan het Argentijnse regisseursduo Gastón Duprat en Mariano Cohn niet op. Geen schande hoor, als de cast lekker losgaat.

Jan-Kees Verschuure

Waardering: 3

Bioscooprelease: 13 oktober 2022
VOD-release: 18 januari 2023