Complete Guide to Guys – Dave Barry’s Complete Guide to Guys (2005)

Regie: Jeff Arch | 90 minuten | komedie | Acteurs: Mark Wells, Andrew Seeley, Dave Barry, Megan West, Tammy Dahlstrom, Alex Hyde-White, Ivonne Azurdia, Jeannie Mustelier, Angel Schmiedt, Stephanie Deaver, Clare Salstrom, Johnny Hagen, Tamara Jones, Hank Goldberg, Frank Venegas, Lochlyn Munro, Khalil Kain, Scott Shelfer, Keith Hudson, Christina Moore, William Hodgens, Ron Madoff, Troy Perrault, Natalie Lawrence, John Cleese

In 2009 scheidde John Cleese van zijn derde vrouw. Deze zaak werd tot groot verdriet van Cleese groot uitgemeten in de Britse pers, vooral omdat Cleese zijn ex-vrouw het astronomische bedrag van 12 miljoen pond moest betalen. Om weer een beetje bij te komen van deze financiële klap startte hij een tournee om weer wat geld binnen te halen. Maar ook voor de scheiding heeft Cleese aan projecten meegewerkt waarvoor hij louter voor het geld aan heeft meegewerkt, of dat is tenminste voor hem te hopen. Een van deze projecten is ‘Dave Barry’s Complete Guide to Guys’, een komedie die Cleese onwaardig is, maar waar hij toch aan meegewerkt heeft.

De Dave Barry waarnaar de titel van deze film verwijst is een Amerikaanse auteur en columnist, die zelfs de prestigieuze Pulitzer Prize heeft gewonnen. En in deze film probeert Barry te verklaren waarom mannen zijn zoals ze zijn, en waarom vrouwen zoveel moeite met ze kunnen hebben.

De eerste hint dat deze film niet goed is, kan afgeleid worden aan het feit dat er naast Cleese geen enkele acteur of actrice van de A-lijst aan meewerkt, en dat is ook echt aan het acteerwerk af te zien. Van de kinderachtige en meer dan stereotiepe voorbeelden dat mannen grote kinderen zijn en vrouwen overgevoelige zeuren valt ook weinig te maken, maar het houterige acteerwerk doet de zaak ook weinig goed. De bordkartonnen personages zijn op geen enkel punt herkenbaar en weten geen enkele sympathie los te maken bij de kijker. Daarnaast is het verhaal vrij belachelijk, het gaat gewoon helemaal nergens over en het leidt niet tot enige merkbare conclusie. Om vermakelijk te kunnen zijn had de film toch ergens herkenbaar moeten zijn, maar het is moeilijk voor te stellen dat iemand zich met de personages uit de film zal kunnen identificeren. Het is duidelijk dat Barry die Pulitzer Prize niet heeft gewonnen voor het boek dat tot deze film leidde. De voorbeelden waarom mannen zijn zoals ze zijn werken niet op de lachspieren maar wekken eigenlijk alleen maar irritatie op.

Mocht je een liefhebber van John Cleese zijn, dan is dit geen reden om de film te kijken. Want afgezien van het feit dat zelfs Cleese er niet in slaagt om leuk te zijn in deze film, is zijn rol zeer beperkt en is hij slechts enkele minuten in beeld.

‘Dave Barry’s Complete Guide to Guys’ is een onzinnige film waarin geen leuke grap is te ontdekken, de anderhalf uur die het kost om deze film te bekijken kan je beter in iets anders investeren.

Sylvia Bakker