Complexx (2006)

Regie: Robert Arthur Jansen | 90 minuten | horror | Acteurs: Kirsten Walraad, Sander Foppele, Maurits Delchot, Yolante Cabau van Kasbergen, Arno Hazenbroek, Sebastiaan Labrie, Filemon Wesselink, Negativ, Klarissa Patijn, Mischa van der Klei, Nicole Hermans, Virginio Papa, Jim van der Panne

Het horrorgenre in Nederland komt langzaam van de grond. In 2006 werden we nog getrakteerd op ‘Sl8n8′ en ‘Doodeind’, twee Nederlandse producties die met weinig geld gemaakt zijn. Regisseur Robert Jansen heeft ook een poging gewaagd om het horrorgenre in Nederland meer leven in blazen. Met een klein budget, een handjevol acteurs en één locatie is er een nieuwe slasherfilm gemaakt.

Het verhaal van de film stelt weinig voor. Het tweede deel van een computerspel wordt in entertainmentcentrum Go Planet in Enschede gepresenteerd. De beste gamers van het eerste deel komen ook af op de presentatie. Alleen zij komen om een andere reden naar de game presentatie. Zij laten zich opsluiten om na sluitingstijd een spel te spelen. Via een smsje zijn ze uitgenodigd en vernemen ze dat er in dit spel maar één winnaar is en geen verliezers. De winnaar wordt een grote som geld beloofd. Wanneer de eerste dode valt komen ze tot de ontdekking dat ze niet meer uit het gebouw kunnen komen. De enige uitgang naar buiten is via de ventilatieschacht maar dat is een groot doolhof. Wie overleeft de nacht?

‘Complexx’ is een pretentieloze, voorspelbare horrorfilm. Een kleine ‘verrassing’ zit hem in de uiteindelijke dader. Die zie je niet direct aankomen maar schokkend is het absoluut niet. Het acteerwerk is redelijk maar door de oppervlakkige personages lukt het niet om met ze mee te leven. Wie vermoord wordt kan niemand wat schelen. Het uiteindelijke motief van de dader is ook erg eenvoudig, de beste van het spel worden!

De cast bestaat onder andere uit aantal soapacteurs van ONM zoals Sander Foppele en Yolante Cabau van Kasbergen en ex-soap acteur Sebastiaan Labrie. De een heeft een wat grotere rol dan de ander. Overbodig in de film zijn de korte beschrijvingen die in beeld komen ter introductie van de personages. Zo lezen we bijvoorbeeld of ze ervaren of minder ervaren gamers zijn, informatie die later nergens van pas komt.

‘Complexx’ heeft wel een paar spannende en bloederige scènes maar niet voldoende om de aandacht van de kijker anderhalf uur vast te houden. Voor een regisseur die een laag budget tot zijn beschikking had, heeft Jansen het echter goed gedaan en het maximale uit zijn film gehaald. Helaas niet met het allerbeste resultaat maar desalniettemin is ‘Complex’ een leuk tijdverdrijf.

Marvin Heineman