Concerned Citizen – Ezrah Mudag (2022)

Recensie Concerned Citizen CinemagazineRegie: Idan Haguel | 82 minuten | drama | Acteurs: Shlomi Bertonov, Ariel Wolf, Lena Fraifeld, Uriah Jablonowsky, Ilan Hazan, Yshelu Gebremkiel, Flora Bloch, Idan Hubel, Yael Rozenblit, Or Butbul, Aram Rabinovich, Shahaf Ifhar, Idan Argov, Meni Rapoprt, Ofer Amram, Avraham Shalom Levi, Amishai Miller

‘Concerned Citizen’ gaat over het homostel Ben en Raz, die onlangs hun intrek hebben genomen in een ruim appartement in het zuiden van Tel Aviv. Het appartement is licht en ingericht met fijne meubels, de robotstofzuiger doet ’s ochtends zijn best om het netjes te houden en Ben zorgt met zijn groene vingers voor de planten. Er is één maar: de wijk waarin de heren wonen is niet je van het: de daklozen, drugsdealers en immigranten vormen een scherp contrast met de boven modaal verdienende inwoners van het appartementencomplex.

We volgen vooral Ben, die dan wel aangeeft erg in zijn nopjes te zijn met het onderkomen, maar steeds meer zijn twijfels krijgt of deze buurt wel toekomstproof is. Het stel staat namelijk op het punt via een draagmoeder een baby te krijgen. Hoe vaak er ook gezegd wordt dat de buurt binnen twee jaar een heel ander uiterlijk zal krijgen (typische makelaarspraat of dat van projectontwikkelaars), wanneer Ben uit het raam kijkt en twee vluchtelingen op straat ziet, waarvan er één achteloos tegen zijn pas geplante boompje leunt, tot ie bijna knakt, lijkt hij er zelf niet meer in te geloven. Hij belt de gemeente, met het verzoek in te grijpen, maar wanneer er vervolgens een jonge Afrikaan omkomt door politiegeweld lijken de twee gebeurtenissen met elkaar verbonden, met Ben als katalysator.

Van Raz’ kant krijgen we nauwelijks iets mee, wat wel jammer is. We begrijpen Bens gedachtegang, wat we niet snappen is zijn onvermogen tot communicatie met zijn geliefde. Af en toe laat hij iets los, maar dan vertelt hij het alsof het iemand anders is overkomen. Logisch dat Raz compleet in shock is wanneer Ben zonder het hem te vertellen een makelaar heeft ingeschakeld en een open huis houdt. Van de reactie: “Moet jij niet op je werk zijn?” was menig ander furieus geworden, dan is Raz’ reactie nog tam.

‘Concerned Citizen’ geeft op licht satirische wijze weer hoe het schuldgevoel over discriminatie en gentrificatie bij witte welgestelde mensen werkt. Natuurlijk durft Ben er wel iets van te zeggen als er op de sportschool een zwarte schoonmaker “Blacky” genoemd wordt, maar bij het zoeken van een eiceldonor voor hun kindje lukt het niet om de vooroordelen voor zich te houden. Ben wordt gedwongen zijn zelfbeeld onder de loep te nemen en komt daarmee in gevecht. Het is een universeel en herkenbaar thema (wie zou zich niet ergeren aan mensenpoep in de hal?) en de filmmaker brengt het met een fijne visuele flair in beeld. In één van de eerste scènes bijvoorbeeld, wanneer de robotstofzuiger langzaam opstart, is het alsof je naar een balletvoorstelling aan het kijken bent. Leuk feitje: in het echt zijn Ben (Shlomi Bertonov) en Raz (Ariel Wolf) ook een stel.

Monica Meijer

Waardering: 3.5

Bioscooprelease: 5 januari 2023