Confessions of a Sociopathic Social Climber (2005)

Regie: Dana Lustig | 96 minuten | komedie, romantiek | Acteurs: Jennifer Love Hewitt, Colin Ferguson, Natassia Malthe, Daniel Roebuck, Stefanie von Pfetten, James Kirk, Sonja Bennett, Jennifer Clement, Melissa Rivers, Joseph Lawrence, Peter Abraham, Andrew Abud, Reese Alexander, Preston Cook, Brenda Crichlow

Katya Livingston (Jennifer Love Hewitt) lijkt een van de ergste wezens die op twee benen rondloopt. Ze doet alles om te kunnen klimmen op de sociale ladder en ondanks het feit dat ze onuitstaanbaar is tegenover bijna iedereen, krijgt ze toch alles voor elkaar. Sympathie is er niet op te brengen voor dit kreng, maar toch is dat wat regisseur Dana Lustig van je vraagt. Want het is waarschijnlijk de bedoeling dat je hoopt dat Katya naar dat bijzondere feest mag. En nadat ze alles wat haar (oppervlakkige) leventje de moeite waard maakte kwijt raakt, moet je als kijker waarschijnlijk hopen dat alles toch nog goed komt. Dit effect bereik je natuurlijk niet door een dergelijk afschrikwekkend personage te creëren als Lustig heeft gedaan. Het enige wat je denkt als Katya alles verliest is: “Boontje komt om z’n loontje”.

Klein lichtpuntje in dit portret van de onmogelijke Katya is Colin Ferguson. Ferguson is een prettige verschijning en weet het romantische onderdeel van ‘Confessions of a Sociopathic Social Climber’ nog enigszins romantisch over te doen komen. Helaas weet geen mens waarom een man voor zo’n rotwijf -anders kan je Katya eigenlijk niet noemen- valt, maar in werkelijkheid gebeurt dit natuurlijk ook vaak genoeg.

‘Confessions of a Sociopathic Social Climber’ werd in 2005 uitgebracht voor televisie. Begrijpelijk, want de bioscopen waren vast leeg gebleven bij deze film. ‘Confessions of a Sociopathic Social Climber’ is niet de eerste film van Lustig. Eerder was ze producent van meerdere films en regisseerde ze twee films, namelijk ‘Kill me Later’ en ‘Wedding Bell’.

Het succes van romantische komedies is voor een groot deel gebaseerd op de sympathie die je voor de hoofdpersonages hebt. Dat blijkt bij ‘Confessions of a Sociopathic Social Climber’ eens te meer. Ondanks de verwoedde pogingen van Colin Ferguson om de liefde tussen zijn personage Charles Fitz en Katya nog een beetje geloofwaardig te doen lijken, kun je je als kijker maar niet vinden in deze keuze. Een ieder die deze film ziet, zal hopen dat Charles binnen afzienbare tijd een leukere vrouw vindt en dat kan toch niet de bedoeling zijn van Lustig.

Wietske Uneken