Confessions to dEUS (2020)

Recensie Confessions to dEUS CinemagazineRegie: Fleur Boonman | 80 minuten | muziek, documentaire

In 2019 vierde de Antwerpse rockband dEUS de twintigste verjaardag van het meesterwerk ‘The Ideal Crash’ met een tour. Fleur Boonman volgde de muzikanten, al is deze documentaire veel meer. We zien uiteraard klassieke tracks langskomen, met wat archiefmateriaal uit 1999, maar het kernconcept van deze documentaire is het vertalen van liefdespijn.

Talloze fans, alsmede de bandleden zelf, komen aan het woord over hun gebroken harten. De reden mag duidelijk zijn: ‘The Ideal Crash’ is een album over een liefdesbreuk. Zoals meestal vertelt de auteur van de teksten – zanger Tom Barman – nog het minst over de aanleiding van zijn pijn. Hoeft ook niet: het album is een gedramatiseerde – verhevigde – hartenkreet.

Helemaal geslaagd is de documentaire niet; hier en daar had wat in de pratende hoofden kunnen worden gesneden. Niet iedereen kan immers goed vertellen over liefdesbreuken, al krijgt vrijwel iedereen ermee te maken. En mensen verschillen natuurlijk. De een vertelt emotieloos over iets tragisch; de ander overdrijft het verlies van een jeugdliefde.

Maar daar is weer een flard ‘Sister Dew’ of ‘Magdalena’ – liefdesballades met eeuwigheidswaarde. De muziek maakt deze docu de moeite waard. Barman is groots in het schrijven van beeldende songs, maar geen groot verteller in het dagelijks leven. De band is sowieso in haar middelbare jaren terecht gekomen, en de veertigers van nu zijn een stuk bedaarder dan de twintigers van toen.

Gelukkig maakt dEUS ‘muziek waarin je kunt verdwijnen’, aldus een Nederlandse fan met depressieve klachten. ‘Muziek helpt beter dan pillen’. ‘The Ideal Crash’ biedt troost, en dat probeert regisseur Boonman met overtuiging te communiceren: zij sluit de docu in stijl af, met de in een manisch crescendo eindigende publieksfavoriet ‘Instant Street’.

Jan-Kees Verschuure

Waardering: 3

‘Confessions to dEUS’ wordt 19 november 2020 om 21:20 uur op Canvas uitgezonden en is dan te zien via VRT NU.