Contract Killer – Sat sau ji wong (1998)

Regie: Wei Tung | 103 minuten | actie, komedie | Acteurs: Jet Li, Eric Tsang, Simon Yam, Gigi Leung, Keiji Sato, Paul Rapovski

Fu is niet zo geschikt voor het beroep van huurmoordenaar. Het is echter een van de weinige kansen die hij heeft om aan zijn uitzichtloze bestaan te ontsnappen en de krappe behuizing te verlaten die hij met vele anderen moet delen. Maar in plaats van zijn slachtoffers volgens opdracht te liquideren geeft hij ze bijvoorbeeld te eten of helpt ze anderszins.

Fu heeft echter dringend geld nodig en is dankbaar als hij door de ‘meedogenloze’ Ngok Lo (Eric Tsang) onder zijn hoede wordt genomen. Deze investeert in Fu door hem in goed gesneden pakken te hijsen en van een snelle zonnebril te voorzien, volgens hem onmisbare accessoires voor een huurmoordenaar. Via Ngok Lo krijgt Fu de kans om mee te doen aan de wedstrijd wie het eerst de moordenaar van de vermoorde, rijke Japanse zakenman te pakken krijgt en de beloning van 100 miljoen dollar kan opstrijken.

‘The Contract Killer’ is een leuke actiekomedie. Jet Li is lenig en vliegensvlug en laat dit vele malen zien in de film. Dat hij slecht uit de voeten kan als huurmoordenaar is een leuke vondst. Hij wil zo graag en vindt ook dat hij erg geschikt is voor dit buitenissige beroep, maar ja, de trekker overhalen als je de vader moet liquideren van een jongetje dat je net hebt leren kennen op de kermis is niet zo eenvoudig. En hoe vaak mag je een opdracht niet uitvoeren wil je nog voor meedogenloze moordenaar doorgaan…

Jet Li is mild amusant, maar echt komisch is het optreden van Eric Tsang. Nog zo iemand die grootse verhalen ophangt tegen wie het maar horen wil over hoe meedogenloos hij opereert, maar intussen bij het minste geringste het hazenpad kiest.

Het onderwerp van de besloten wereld van kille huurmoordenaars met eigen codes en regels en de droogkomische dialogen en vele verwikkelingen in de film lijken onverenigbaar, maar de acteurs komen hier gemakkelijk mee weg.

Diana Tjin-A Cheong