Contratiempo (2016)

Regie: Oriol Paulo | 106 minuten | misdaad | Acteurs: Mario Casas, Ana Wagener, Jose Coronado, Bárbara Lennie, Francesc Orella, Paco Tous, David Selvas, Iñigo Gastesi, San Yélamos, Manel Dueso, Blanca Martínez

Een man ontwaakt op de vloer van een hotelkamer, ergens in de Spaanse Pyreneeën. De man is Adrián Doria, een rijke zakenman uit Barcelona. Zijn voormalige minnares Laura ligt een eindje verderop, dood in een plas bloed. Wanneer niet veel later de politie de hotelkamer binnenstormt, begrijpt Adrián dat hij de enige verdachte is van de moord. Om een zekere veroordeling te voorkomen, stuurt Adriáns advocaat de bekende juridische pitbull Virginia Goodman op hem af. Samen moeten zij uitvinden wat er nou is gebeurd in die hotelkamer en wie schuldig is aan wat.

In de Spaanse thriller ‘Contratiempo’ luisteren we mee met de gesprekken tussen Goodman en Adrián, maar vooral kijken we naar flashbacks van wat er volgens Adrian is gebeurd. Daarbij toont hij zich een onbetrouwbare verteller, zodat we soms de flashback opnieuw zien, maar nu met afwijkende of aanvullende details. Uiteindelijk draait alles om een gebeurtenis die zich drie maanden voor de moord op Laura heeft afgespeeld. Een ongelukkige gebeurtenis die een ongelukkige kettingreactie in gang zet.

‘Contratiempo’ is een thriller die even bescheiden is als hoogstaand. Het is niet het soort thriller waarbij je hoofdpijn krijgt van het nadenken, maar ook niet het soort waarbij je na vijf minuten doorhebt hoe het zit. Uiterst gedoseerd krijgen we informatie, waarbij we steeds meer gaan vermoeden hoe het zit, maar net niet helemaal. Het verhaal is complex, maar door het juiste tempo te bewaren en een enkele keer iets te herhalen, hoef je als kijker nooit bang te zijn dat je de weg kwijtraakt.

Ook qua personages heeft ‘Contratiempo’ het perfecte evenwicht gevonden. We zien hier geen karikaturale schurken maar ook geen engelen. Het gaat hier over doodnormale mensen die worden geconfronteerd met zaken die hun dagelijks leven bedreigen. Hoe ver gaat zo’n normaal mens om zichzelf en zijn naasten te beschermen?

Dit alles komt tot ons in sfeervolle beelden, ondersteund door een score die de spanning opvoert maar nooit opdringerig wordt. Het acteren is prima, met vooral een sterke Bárbara Lennie als de kwetsbare Laura. En dan is er ook nog dat spannende verhaal. Daarmee is ‘Contratiempo’ een intelligente, stijlvolle thriller die van ambachtelijkheid aan elkaar hangt en van begin tot eind boeit. Het leverde de film (tot nu toe) drie remakes op.

Henny Wouters

Waardering: 4