Conversations with other Women (2006)

Regie: Hans Canosa | 84 minuten | drama, komedie, romantiek | Acteurs: Aaron Eckhart, Helena Bonham Carter, Yury Tsykun, Brian Geraghty, Brianna Brown, Thomas Lennon, Erik Eidem, Nora Zehetner, David Franklin, Olivia Wilde, Cerina Vincent, Philip Littell, Will Carter, Madison Davenport, Hadley Dion, Tati Edwards, Emily Fernandez, Michelle Giannoulis, Jennifer Herzog, Kendra Liedle, Veronica Reyes, Rozanne Sher

Amerikaanse bruiloften staan altijd garant voor familiedrama’s en ruzies maar ze staan vooral bekend om de nieuwe opbloeiende liefdes, want zoals men wel zegt: “van een bruiloft, komt een bruiloft.” In het geval van ‘Conversations with Other Women’ is het tegenovergestelde aan de hand. Al lijkt het er in het begin op dat er een prille liefde aan het ontluiken is tussen het zevende bruidsmeisje en de broer van de bruid, het tegendeel is waar.

Regisseur Hans Canosa probeert de kijker zolang mogelijk in de waan te laten dat het gaat om twee onbekenden die elkaar toevallig op een bruiloft tegen het lijf lopen. De man en de vrouw doen alsof ze elkaar niet kennen maar al in de eerste flashback is te zien hoe de ontmoeting vroeger met precies dezelfde openingszin begon als nu. Het wordt wat verwarrend gemaakt doordat de jonge versie van de man en de vrouw door andere acteurs gespeeld worden die totaal niet op de oudere versie lijken. Dit is extra verwarrend en laat de kijker nog in de waan dat het allemaal toeval is. Zeker als er in een flits een gelukkig koppel te zien is op de bruiloft dat verdacht veel lijkt op de jonge uitvoering die te zien is in de flashbacks. De verwarring is niet irritant, omdat de hint toch wel steeds duidelijker wordt en de man en de vrouw ook steeds meer gaan praten over zichzelf als ze terugdenken aan vroeger in plaats van in de derde persoon te praten. Toch is het een beetje jammer dat er gekozen is voor acteurs waarbij de gelijkenis ver te zoeken is.

Canosa houdt het hele verhaal een beetje afstandelijk door de personages geen naam te geven. Geen enkele keer noemen ze elkaar bij naam, maar dit valt je als kijker pas op als je bij de aftiteling geen namen ziet staan maar man en vrouw. Het spel tussen de twee acteurs is verder allesbehalve afstandelijk. Aaron Eckhart, die met zijn rol in ‘No Reservations’ de harten van menig vrouwelijke bioscoopbezoeker sneller heeft doen slaan weet de kijker ook in deze rol te raken met zijn charmante spel en zijn subtiele versierpogingen.

Het enige wat de acteurs Aaron Eckhart en Helene Bonham Carter mee hebben gekregen is tekst, en daar moeten ze het mee doen. Op een enkel niet noemenswaardig bijrolletje na spelen Eckhart en Carter de hele film samen. Een gevaarlijke keuze want als de chemie tussen de twee hoofdrolspelers ontbreekt is de hele film mislukt. Gelukkig spat de liefde, de lust, de aantrekkingskracht en het vertrouwde gevoel tussen de twee acteurs van het scherm.

De montage tussen de flashbacks en de beelden in het heden lopen mooi in elkaar over. Het verhaal wordt verteld in het heden maar de beelden erbij zijn het verleden. De scène waarin de twee afscheid van elkaar hebben genomen en ze allebei in de taxi stappen is zo mooi in elkaar geplakt dat je werkelijk gaat twijfelen of ze toch niet bij elkaar in de taxi zitten. Ook de vragen die gesteld worden door de chauffeurs worden afwisselend beantwoord waardoor een bizarre situatie ontstaat.

‘Conversations with Other Women’ hangt geheel af van het acteerwerk. Geen special effects, geen ingewikkeld plot, gewoon een simpele ontmoeting tussen twee ex-geliefden op een bruiloft. Er is niets om op terug te vallen behalve de tekst en elkaar. En dit hebben Eckhart en Carter prachtig gedaan. Complimenten voor een simpele film die met veel gevoel is neergezet.

Eveliene Sanders