Cop Land (1997)

Regie: James Mangold | 104 minuten | actie, drama, misdaad, thriller | Acteurs: Sylvester Stallone, Harvey Keitel, Ray Liotta, Robert De Niro, Peter Berg, Janeane Garofalo, Robert Patrick, Michael Rapaport, Annabella Sciorra, Noah Emmerich, Cathy Moriarty, John Spencer, Frank Vincent, Malik Yoba, Arthur J. Nascarella, Edie Falco, Victor L. Williams, Deborah Harry, Frank Pellegrino, Terry Serpico, Mel Gorham, Tony Sirico

Sheriff Freddy Heflin wil niets liever dan politieagent in New York zijn, maar door de doofheid aan een van zijn oren maakt hij weinig kans bij de verplichte gehoortest en hij is dankbaar voor het baantje van sheriff in het ultraveilige Garrison dat zijn maten lang geleden voor hem hebben geregeld. Hij brengt zijn dagen door met bekeuringen uitschrijven voor snelheidsovertreders van buiten Garrison, de inwoners laat hij met rust, of met het sussen van ruzietjes tussen schoolkinderen. Hij sluit doelbewust zijn ogen voor alle misstanden in het zorgvuldig gekoesterde paradijs.

Dan wordt na een avondje doorzakken politieofficier ‘Superboy’ Babitch ingehaald door twee zwarte mannen in een auto. Met zijn dronken kop denkt hij dat ze hem met een geweer bedreigen en hij schiet ze neer. Zijn oom Ray probeert de zaak nog ten goede te keren door een geweer in de auto van de slachtoffers te laten leggen op de plek van het langwerpige, zwarte autoslot waarmee ze deden alsof ze Superboy beschoten, maar als dat niet helpt, laat hij iedereen denken dat Superboy van de George Washington Brug is gesprongen. Het bedrog gaat zelfs zover dat Superboy een eervolle begrafenis krijgt met alles erop en eraan. Moe Tilden van Interne Zaken kan alleen een einde aan dit dubbele bedrog maken met medewerking van Freddy Heflin. Maar in een kleine gemeenschap waarin iedereen aan elkaar verwant is of minstens met elkaar bevriend, is het doorbreken van een taboe als samenwerken met iemand van buiten, niet gemakkelijk.

Als ooit het gezegde ‘Quis custodiet ipsos custodes’ op een film van toepassing is geweest, is het wel hier. Wie zorgt er immers voor dat ook wetshandhavers zich aan de wet houden? Een mooi gegeven dat hier zeer fraai wordt uitgewerkt door de claustrofobische sfeer waarin Ray Donlan met zijn handlangers tot het uiterste gaat om de door hem zelf gecreëerde idylle in stand te houden en geen enkele tegenwerking duldt bij de besturing van zijn kleine rijk. Harvey Keitel speelt deze genadeloze fanatiekeling adembenemend eng. Het acteerwerk is sowieso meer dan goed. Deborah Harry excelleert als de cynisch geworden echtgenote van Ray die hem bedriegt met een van zijn vrienden en Robert De Niro is net zo griezelig fanatiek als Harvey Keitel, maar dan aan de goede kant van de wet.

Maar uiteindelijk is het de film van Sylvester Stallone. Wie hem kent van zijn rollen als John J. Rambo of Rocky Balboa waarbij hij als een gemankeerde aap wat klanken uitstoot, slaat steil achterover van zijn genuanceerde, ingehouden spel. Hij is meer dan geloofwaardig als de wat zwaarlijvige goedzak die graag met iedereen vrienden wil blijven, ook al gaat dit ten koste van wat juist is. De manier waarop hij van alles ziet en vervolgens willens en wetens wegkijkt, wekt sympathie en medelijden.

Een onderhoudende politiefilm die ver boven de middelmaat uitsteekt door het fantastische acteerwerk van bijna alle acteurs met Sylvester Stallone voorop.

Diana Tjin-A Cheong


Waardering: 4

Bioscooprelease: 2 oktober 1997