Corky Romano (2001)

Regie: Rob Pritts | 83 minuten | komedie, misdaad | Acteurs: Chris Kattan, Peter Berg, Chris Penn, Richard Roundtree, Vanessa Shaw, Fred Ward, Peter Falk, Matthew Glave, Roger Fan, Dave Sheridan, Michael Massee, Vincent Pastore, Fiona Hale, Kip King, Al Eben

Soms heb je van die films die je alleen opmerkt in de rekken van de videotheek of in een aankondiging van één of ander tweedehands digitaal filmkanaal. Zo ook ‘Corky Romano’. Deze huurgok bleek een superleuke slapstickfilm. Bij tijd en wijlen hilarisch en het beste combinerend van ‘Maffia!’ (van de breinen achter ‘Airplane!’ en de ‘Naked Gun’-serie) en ‘Deuce Bigalow’ (met komiek Schneider), omdat het zich afspeelt binnen een maffiafamilie én een vreemde eend in de bijt zich plotseling ontwikkelt tot een volwaardig FBI-man.

Die ontwikkeling brengt een paar ijzersterke momenten met zich mee. Acteur Chris Kattan in de rol van Corky (tegenovergestelde van Rocky?) leeft zich helemaal uit als dierenartsassistent met homofiele trekjes (brult luidkeels Aha! mee en andere tachtiger jaren hits, zelfs als hij zware criminelen vervoert) die, omdat hij niet bepaald ‘mannelijk’ overkomt, als een outcast geldt voor de typische domme krachten die zijn broers zijn. Kattan, ik had hem eerlijk gezegd nog nooit gezien, is echt een openbaring als hij bijvoorbeeld een demonstratie moet geven als agent voor een kinderklasje. Hoe hij de kinderen de ruimte geeft om vragen te stellen… daar MOET je om lachen. Kan niet anders. Kattan is hyperactief en heeft wel duizend uitdrukkingen op voorraad. Je moet van zijn drukke acteerstijl houden, maar zelfs de zuurste kijker moet ten minste bewondering hebben voor zijn pogingen deze film naar een hoger humoristisch platform te brengen.

Ook is het leuk oudgedienden als Peter Berg (‘Columbo’, hier als maffiavader op een ziektebed, hoe kan het ook anders), Fred Ward (‘Road Trip’, ‘Sweet Home Alabama’) en Roundtree (‘Shaft’) hier aan het werk te zien, al lijken ze er niet zo’n zin in te hebben als Chris Kattan, die perfect aanvoelt dat hij in een melige film zit. Voor het vrouwelijk schoon zorgt Vanessa Shaw (‘Eyes Wide Shut’) als zijn partner en acteerkanon Chris Penn (broer van en bekend van ‘Reservoir Dogs’) maakt een tegenovergestelde ontwikkeling als Corky mee: hij verandert van keiharde hitman in een zachtaardig figuur die het liefst mannenbillen fotografeert. Grappig dat deze twee ontwikkelingslijnen elkaar kruizen.

Ookal heb je vrij snel door wie de Night Volture is waar ze de hele film naar zoeken, het maakt niet uit, het verhaal is in deze film niet belangrijk, alles draait om Corky.

‘Corky Romano’ heeft in Nederland niet veel aandacht gekregen en is direct op de stoffige planken van de videotheek verdwenen. Dat is niet zo erg, maar mocht je een verrast willen worden door het overenthousiasme van Chris Kattan: huren die hap!

Joep Jong

Waardering: 2.5