Corrado (2009)

Regie: Adamo P. Cultraro | 80 minuten | actie, drama, misdaad | Acteurs: Johnny Messner, Tom Sizemore, Tony Curran, Frank Stallone, Joseph R. Gannascoli, Michael Bailey Smith, Edoardo Ballerini, Stelio Savante, Ken Kercheval, John Fiore, Garret Sato, Candace Elaine, Stacy Asencio Sutphen, Heather Pier, Braxton Davis, Massi Furlan, Michael Desante, Emilio Roso, Adriano Aragon, Mitchell Falk, Anthony Nacarato, Vaz Andreas, Sergio Candido

Huurmoordenaars maken al lange tijd prominent deel uit van films in het misdaadgenre. Denk bijvoorbeeld aan types als Luca Brasi uit ‘The Godfather’, Francisco Scaramanga uit ‘The Man with the Golden Gun’ of Léon uit de gelijknamige klassieker van de Franse cineast Luc Besson. Het zijn meestal keiharde types die hun buitenwettelijke werkzaamheden uitvoeren in ruil voor een royale vergoeding. In ‘Corrado’ volgen we de levenswandel van huurmoordenaar Corrado Messina, een Amerikaan met een wel heel Siciliaans klinkende naam. Hij werkt vooral via tussenpersoon Frankie in opdracht van een plaatselijke maffiabaas. Maar als hij een berucht maffiakopstuk uit de weg ruimt en de onschuldige vrouw redt die aanvankelijk de schuld van de moord krijgt, haalt Corrado zich de woede van de licht ontvlambare zoon van de gedode maffiabaas op de hals.

Als je een blik werpt op de cast van ‘Corrado’, kan het vermoeden rijzen dat we hier met een bovengemiddelde misdaadfilm te maken hebben. Tom Sizemore (‘Heat’, ‘Saving Private Ryan’) en Joseph R. Gannascoli (‘The Sopranos’) zijn toch acteurs die hun sporen in het metier hebben verdiend. Maar uiteindelijk blijkt ‘Corrado’ toch niet veel meer te zijn dan een vrij matige actiefilm. Een film van het type van dik hout zaagt men planken, maar dan niet helemaal gespeend van pretenties. Hoofdpersoon Corrado komt in het begin van de film nog wel geloofwaardig over als gewetenloze huurmoordenaar, maar komt op een gegeven moment wel erg snel tot inkeer. Wie zich wel eens verdiept heeft in de levensverhalen van echte maffiamoordenaars, weet dat de vork in werkelijkheid veel complexer in de spreekwoordelijke steel zit. Iemand die opereert als huurmoordenaar voor de maffia leeft volgens een heel andere morele codex dan een normaal mens en zal zijn professionele identiteit – en dus zijn leven – niet zo gemakkelijk op het spel zetten voor een volslagen onbekende. De hele plotontwikkeling die zich in ‘Corrado’ gaandeweg ontvouwt, is dus vrij onrealistisch. Verder is het acteerwerk ook niet om over naar huis te schrijven. Met name de vrouwelijke protagonist bakt er ondanks haar frisse verschijning bitter weinig van. Nog houteriger acteerwerk kun je alleen van Pinokkio verwachten. Ook Tom Sizemore is ver van zijn topvorm verwijderd. Op een paar aardige momenten na bezondigt hij zich vooral aan overdreven spel. Joseph Gannascoli – vooral bekend als Vito Spatafore uit ‘The Sopranos’ – levert nog het meeste waar voor zijn geld, maar zijn inbreng is te gering om de film echt naar een hoger plan te tillen. Het enige pluspunt is dat sommige actiescènes er behoorlijk uitzien en ‘Corrado’ soms nog een beetje genietbaar maken.

Wie op basis van de titel en de plot een potentierijke misdaadfilm verwacht, komt bedrogen uit. ‘Corrado’ is een doorsnee actiefilm waarvan er met gemak dertien in een dozijn gaan. Het verhaal is non-existent en het acteerwerk op enkele uitzonderingen na vrij belabberd. Het is typisch zo’n film die je ook nog kunt volgen als je de eerste dertig minuten hebt gemist. De grote foto van Tom Sizemore (die niet eens de hoofdrol speelt) op de hoes suggereert dat de makers en distributeurs dit ook in de smiezen hebben en de naamsbekendheid van Sizemore gebruiken om een matige film toch verkoopbaar te maken.

Frank Heinen