Costantino il grande – Constantine the Great (1962)

Regie: Lionello De Felice | 109 minuten | drama, avontuur, romantiek, geschiedenis | Acteurs: Cornel Wilde, Belinda Lee, Massimo Serato, Christine Kaufmann, Fausto Tozzi, Tino Carraro, Carlo Ninchi, Vittorio Sanipoli, Elisa Cegani, Lia Angeleri, Lauro Gazzolo, Nando Gazzolo, Enrico Glori, Jole Mauro, Annibale Ninchi, Carlo Tamberlani

Constantijn de Grote was naast bijvoorbeeld Caesar een bekende leider uit de Romeinse geschiedenis. Bovendien was hij een belangrijk figuur uit de christelijke geschiedenis aangezien hij het was die er voor zorgde dat het Christendom, tot die tijd een door Romeinse machtshebbers streng vervolgde religie, zich kon uitbreiden in de door Rome beheerste gebieden. Onder meer hierdoor was zijn keizerschap een inleiding tot de overgang van de Oude Tijd naar de Middeleeuwen.

De opmaat tot de verbintenis tussen Constantijn en het Christendom is het onderwerp van ‘Constantine the Great’ (‘Costantino il grande’). We maken kennis met Constantijn als legeraanvoerder die net carrière maakt in de Romeinse politiek. Zodoende krijgt hij ook te maken met de machtsspelletjes die er in die kringen worden gespeeld. Zo is daar Maxentius, de zoon van keizer Maximianus die Constantijns stijging in de Romeinse politieke kringen met afschuw gadeslaat. Zijn eigen troonopvolging zal hier immers gevaar bij lopen. Constantijn moet ondertussen met lede ogen aanzien hoe de Christenen door de Romeinen behandeld worden. Hij heeft door verschillende ontmoetingen met groepen Christenen sympathie opgevat voor hun barmhartigheid en vastberadenheid. Samen met zijn vriend Hadrianus probeert hij de Christenen voor vervolging en een zekere dood te behoeden. Ze trekken ten strijde tegen het machtsblok dat Maxentius inmiddels gevormd heeft. Dit gaat, uiteraard, gepaard met veel wapengekletter. Het historische feit dat Constantijn juist als soldaatkeizer zijn machtsbasis heeft uitgebreid komt hier aan de orde. Alle acteurs (inclusief Cornel Wilde als Constantijn en de helaas veel te vroeg gestorven Belinda Lee als zijn vrouw Fausta) spelen hun rol naar behoren. Ook de aankleding van de sets is prima in orde (eigenlijk wel een beetje een vereiste in een film over de Romeinse oudheid) en er zitten enkele interessante massa/veldslagscènes in. De plotwending waarin wordt beweerd dat Constantijn zijn moeder niet kende en er pas later achter komt dat zij een Christen is en onderdeel uitmaakt van de door de Romeinse machthebbers vervolgde groep, lijkt overigens niet overeen te komen met de historische werkelijkheid.

‘Constantine the Great’ is een leuke ervaring voor allen die geïnteresseerd zijn in historische films over de oudheid. Hoewel hij niet de lyrische flair heeft van andere films over deze tijdsperiode (zoals ‘Caesar and Cleopatra’) en misschien qua acteerwerk niet echt boven het gemiddelde uitstijgt, kun je het binnen het genre slechter treffen.

Joost Hoedemaeckers