Cougar Hunting (2011)

Regie: Robin Blazak | 88 minuten | komedie, romantiek | Acteurs: Matt Prokop, Randy Wayne, Jillian Murray, Robin Blazak, Vanessa Angel, Lara Flynn Boyle, Jareb Dauplaise, Frank Drank, Ellen Falguiere, Jim Ferraro, Bryce Foster, Ricardo Gil, Tom Horne, Brian Johannsen, Laura Leigh, Connie Monroe

Sommige grappen zijn leuk vanwege hun clou, andere puur vanwege een opvallende eigenschap, zoals hun verbazingwekkende stompzinnigheid. De paar keer dat je in ‘Cougar Hunting’ moet lachen, als dat al gebeurt, zal vooral zijn wegens die laatste reden. Dat kan, ‘Cougar Hunting’ presenteert zich trots, open en bloot als schunnige tienerkomedie, maar het had voor het entertainment al geholpen als de film ook maar iets meer had geboden, dan door auto’s zeilende diarree en salamiworsten in strakke broeken.

Het idee van ‘Cougar Hunting’ is in zijn genre zo gek nog niet: drie napuberende vrienden met een teveel aan hormonen reizen naar een mondaine wintersportdorp (Aspen, Colorado) op jacht naar nachtelijke avonturen met rijke en vooral oudere vrouwen. Als vrouwen van boven de veertig een voorkeur hebben voor jonge vriendjes, worden ze in Amerika ‘cougars’ genoemd: ‘luipaarden’. Misschien vanwege hun bontjassen en hun ‘jacht’ op jongere prooien, maar het kan evengoed zijn omdat botox en facelifts dergelijke vrouwen een wat roofdierachtig uiterlijk geven. ‘Cougar Hunting’ geeft in elk geval geen definitief antwoord, maar noemt gewoon iedere vrouw in beeld pertinent een ‘cougar’.

Het verhaal wordt gedreven door jeugdige seksdrift (vrijwel iedere zin is opzichtig dubbelzinnig) en aaneengeregen door de onuitstaanbaar olijke voice-over van Dick (Randy Wayne). Hij introduceert ook zijn vrienden: Tom (Jareb Dauplaise, iedere zin uitbrakend alsof aan elk woord in het scenario een uitroepteken was geplakt) en Tyler (Matt Prokop). Tyler is als 21-jarige nog altijd maagd, omdat hij de juiste vrouw nog niet heeft ontmoet. (Misschien ligt het in werkelijkheid aan zijn sixties-dameskapsel.) Tyler heeft net ontdekt dat zijn vriendin Britney ervandoor is met een oudere man, een lokale autowasserettekoning. Haar reden: “Ik heb seks nodig.” Als Tyler gefrustreerd een compromitterende foto uit het raam van zijn auto werpt, wordt deze ontdekt door een lifter, die het direct op een hevig masturberen zet. Het tekent de schunnige ‘humor’ in de rest van de film, die desondanks zijn braafheid maar niet kan kwijtraken.  Sommige een-tweetjes doen bijkans denken aan een serie als ‘Happy Days’: “Besef je wel dat ieder meisje hier je haat?” / “Ja, maar ze hebben allemaal één keer van me gehouden.” Als een vierde pion in het spel hen inlicht over cougar-walhalla Aspen, gaan Tom, Dick en Tyler al snel overstag. Even later zijn ze onderweg, “met geladen penissen en testiculaire ammunitie”. Aldus Dick, die toch echt al stemrecht heeft. Hun avonturen in Aspen worden op eenzelfde puberale manier uit de doeken gedaan (stijlvastheid kun je regisseur Robin Blazak niet ontzeggen). Alle vrouwen hier zijn precies wat de jongens zich wensen – heet, bereidwillig, en niet bezwaard door iets als levensechtheid. In het dorp waart één über-cougar rond, in satijnwitte kledij en met, meent Dick, “perfecte pijplippen”. Ze werpt Dick voortdurend handkusjes toe. Het blijkt later niet eens Dicks fantasie. Brave Tyler ontmoet zowaar een jong én intelligent meisje; Penelope (Jillian Murray) en dreigt verliefd te worden. Maar daar steekt mooie Kathy (Lara Flynn Boyle) een stokje voor. Tom, tenslotte, legt het aan met een getrouwde vrouw, tot op de keukentafel.

‘Cougar Hunting’ biedt een kleine anderhalf uur aan achterhaalde boxershort-lol ondersteund door een soundtrack van voorspelbare tienerrock. Het acteren is grotendeels van het niveau middelbare school – zowel de gebaren als de dialogen passen het best in een stomme film. Wat na afloop dus als enige écht aankomt, is dat regisseur Robin Blazak een vrouw is. In de film is Blazak te zien als ‘Linda’, een hysterische vriendin van Lara Flynn Boyle. Je zou haast denken, dat ze daar vooral zichzelf speelt.

Martijn Laman