Countdown (2019)

Recensie Countdown CinemagazineRegie: Justin Dec | 90 minuten | horror, thriller | Acteurs: Elizabeth Lail, Jordan Calloway, Talitha Eliana Bateman, Peter Facinelli, Dillon Lane, Tichina Arnold, Tom Segura, Lana McKissack, Anne Winters, Matt Letscher, P.J. Byrne, Valente Rodriguez, Louisa Abernathy, Charlie McDermott, Jonny Berryman, Cornell Adams, John Bishop, Allen Zwolle, Chuck Filipov, Jeannie Elise Mai, Ramsay Philips, Britt Rentschler

Sommige horrorfilms zijn goor, spannend of ronduit slecht. ‘Countdown’ doet iets wat het ergste lot van een slasher is. De makers van deze film zijn er namelijk in geslaagd om een ronduit saaie griezelfilm te maken. Bij een genre dat zijn bestaansrecht ontleent aan het aanboren van menselijke angsten, is dat bijna misdadig te noemen! ‘Countdown’ is een film waarbij je letterlijk de seconden aftelt en hoopt dat deze zouteloze exercitie snel eindigt. Dat gebeurt echter niet. Anderhalf uur kan namelijk aanvoelen als een eeuwigheid.

In ‘Countdown’ draait het om de gelijknamige app. Als je deze applicatie downloadt en met de gebruiksvoorwaarden – die niemand leest uiteraard – instemt, kom je te weten wanneer je sterfdatum is. Talloze jongeren zetten deze gadget op hun smartphone. Verpleegster Quinn (Elizabeth Lail) laat zich meeslepen door deze hype en ontdekt dat ze niet erg lang te leven heeft. Ook de dagen van haar kleine zusje zijn geteld. Wat nu? Samen met een andere app-gebruiker gaat de verpleegster op zoek naar hulp om van deze ellendige app af te komen. De kerk komt eraan te pas, omdat men denkt dat er een demon achter deze moorddadige applicatie schuilgaat.

Het idee achter ‘Countdown’ is tof. Onze schijnbaar steeds groter wordende afhankelijkheid van social media, apps en computers is een goede basis voor een leuke film. Al dan niet maatschappijkritisch. Debuterend regisseur Justin Dec slaagt er niet in om zijn film ook maar een seconde spannend of boeiend te maken. ‘Countdown’ gebeurt. Het is bewegend behang, een aaneenschakeling van scènes die weinig samenhang hebben. Personages verdwijnen even abrupt als ze verschijnen (een priester en een weggebruiker die na een botsing en een laffe bedreiging zonder schadeformulier het hazenpad kiest). Dec heeft een nogal fragmentarische film ingeblikt die logica inwisselt voor flauwe grapjes en een (letterlijk) gezichtsloze schurk.

Dec slaagt er niet in om de interesse vast te houden en dat heeft met de onderontwikkelde personages te maken. De ronduit saaie Quinn is niet boeiend om te volgen en dat geldt voor eigenlijk alle personages. Alleen de heerlijk schmierende P.J. Byrne als comic minded pastoor is de moeite van het vermelden waard. De sterfscènes zijn erg tam en vlak in beeld gebracht. Wat rest is een matig geacteerde griezelfilm vol bordkartonnen personages, oninteressante moorden en een ronduit warrig verteld verhaal. Dikke kans dat je tijdens de film een aftelwidget installeert om te zie hoe deze geestdodende film je kostbare tijd opslokt en nooit meer teruggeeft. Installeer liever een goede app die je waarschuwt voor dit soort neppe horrorfilms.

Frank v.d. Ven

Waardering: 1

Bioscooprelease: 24 oktober 2019
DVD- en blu-ray-release: 25 maart 2020