Cowboy Angels (2007)

Regie: Kim Massee | 100 minuten | drama | Acteurs: Thierry Levaret, Diego Mestanza, Françoise Klein, Noëlie Giraud

Als de elfjarige Pablo (Diego Mestanza) voor de zoveelste keer door zijn moeder in de steek gelaten wordt, besluit hij het heft in eigen hand te nemen. Met het geld voor de huur dat hij van zijn moeder pikt, krijgt hij een loser zover dat deze hem naar Spanje wil rijden. Daar wil hij op zoek gaan naar zijn vader. Dit uitgangspunt levert een interessant portret op van twee personen die het waarschijnlijk nooit zullen maken in deze samenleving.

De jongen en de man lijken van elkaar te leren in hun reis en er allebei goed aan te doen om samen de reis te maken. Het idee van de jongen en de man samen op reis is boeiend, omdat hier meestal rare ideeën aankleven, zoals ook is terug te zien aan de reacties van buitenstaanders in ‘Cowboy Angels’. Er ontstaat echter een vriendschap tussen de twee, die niets met seksualiteit te maken heeft. Om dit nog duidelijker te maken heeft de pokerspeler Louis (Thierry Levaret) gedurende de reis een romantische nacht met een serveerster, die de twee zijn tegengekomen in een restaurant waar ze eten. Dit levert ook het meest interessante stuk van de film op, want het meisje staat ook open voor wat avontuur en de drie rijden midden in de nacht naar het strand. Je krijgt hier het gevoel dat het heerlijk moet zijn, om te kunnen doen en laten wat je wilt, zonder je druk te hoeven maken over je werk, geld en wat mensen van je denken. Dit doet je des meer beseffen in wat voor vast patroon mensen normaal gesproken eigenlijk zitten.

‘Cowboy Angels’ is een film van de in Frankrijk opgegroeide Amerikaanse regisseuse Kim Massee. Voordat ze zelf ging regisseren werkte ze onder andere voor regisseurs als Raymond Depardon, Wim Wenders en Raoul Ruiz. Daarna begon ze met het maken van korte films en ‘Cowboy Angels’ is haar speelfilmdebuut.

Kim Massee weet een bijzonder portret neer te zetten van een relatie tussen twee mensen, waarvan je weet dat deze eindig is. Als kijker zou je willen dat de tijd even stilgezet kan worden, zodat de twee – die verder niemand op de wereld lijken te hebben- niet zo snel afscheid van elkaar hoeven te nemen.

Wietske Uneken