Coweb – Zhang wu shuang (2009)

Regie: Xin Xin Xiong | 90 minuten | actie | Acteurs: Jiang Lui Xia, Siu-Fai Cheung, Kane Kosugi, Sam Lee, Mike Möller, Andy Taylor

Yiyi heeft na de plotselinge dood van haar vader een eenvoudige baantje in de bewaking aangenomen, hoewel ze een groot talent is op het gebied van martial arts. Niet lang na deze omslag in haar leven krijgt ze bezoek van haar jeugdvriend ‘Dikkerdje’ (Sam Lee) die haar een interessant voorstel doet. Zijn werkgever is de multimiljonair Mr. He aan wie hij heeft beloofd een geschikte bodyguard voor Mrs. He te vinden. Na een auditie waarbij ze zich moet zien te handhaven tegenover een paar flink uit de kluiten gewassen mannen wordt Yiyi door mevrouw He uitgekozen als persoonlijke lijfwacht.

Door haar werk maakt Yiyi het glamour echtpaar van zeer nabij mee en ze is onder de indruk van de populariteit van Mr. He die overal vrienden lijkt te hebben. Als ze nog twijfels koesterde of ze er verstandig aan heeft gedaan de baan te accepteren, zijn die nu verdwenen. Ze is onvoorwaardelijk trouw aan haar nieuwe werkgevers. Als het rijke echtpaar wordt ontvoerd en Yiyi hen daartegen niet weet te beschermen, zit ze in de put.

Door een reeks gevechten aan te gaan, hoopt ze van de ontvoerders meer informatie los te peuteren over de verblijfplaats van Mr. He en zijn vrouw, misschien kan ze hen zelfs bevrijden. De gevechten worden steeds zwaarder en op een gegeven moment komen Yiyi en haar jeugdvriend erachter dat van elk gevecht opnames gemaakt worden waarmee onbekende mensen veel geld verdienen door de kijkers op internet tijdens live uitzendingen te laten gokken op de uitslag. Dit staat haar natuurlijk tegen, maar er zit weinig anders op wil Yiyi haar werkgevers ooit kunnen bevrijden.

‘Coweb’ belooft veel mooi uitgevoerd vechtwerk en lost die belofte moeiteloos in: gevechten worden er aan de lopende band geleverd. Hoofdrolspeelster Jiang Lu Xia springt, trapt en haalt ingewikkelde stunts uit dat het een lust heeft en er valt helemaal niets af te dingen op haar beheersing van de martial arts. Alleen is haar goed geoliede optreden zo weinig persoonlijk dat ze overkomt als Arnold Schwarzenegger in zijn vroege films, een goed getrainde vechtmachine, maar niettemin een machine en met machines is het moeilijk mee te leven wat betreft verdriet en blijdschap. En doordat je niet goed toegang krijgt tot haar belevingswereld, leef je niet met haar mee tijdens de gevechten, zelfs niet als ze het tegen een grote groep goed getrainde en qua fysiek imponerende mannen moet opnemen.

Verfrissend is het ontbreken van valse romantiek. Je ziet gewoon Yiyi’s blauwe plekken en kneuzingen en het vechten wordt dus geenszins verheerlijkt of alleen maar als zijnde grappig afgedaan, zoals bij Jackie Chan. Ook is er waarschijnlijk geen enkele vrouw die zo bedreven is in martial arts op het witte doek als zij. Het feit dat ze alles zelf doet, zoals ook haar stunts, dwingt hoe dan ook bewondering af.

‘Coweb’ pretendeert niet meer dan een goede vechtfilm te zijn en dat is prima. Daarbij zijn de gevechten vaak fraai om te zien en het is grappig om zo’n kleine, goed getrainde vrouw het te zien opnemen tegen gespierde gangsters. Leuk en onderhoudend.

Diana Tjin-A Cheong

Waardering: 3

Bioscooprelease: 9 juli 2009