Cradle 2 the Grave (2003)

Regie: Andrzej Bartkowiak | 101 minuten | actie, drama, misdaad, thriller | Acteurs: Jet Li, DMX, Kelly Hu, Anthony Anderson, Tom Arnold, Mark Dacascos, Gabrielle Union, Michael Jace, Drag-On, Paige Hurd, Paolo Seganti, Richard Trapp, Ron Yuan, Woon Yuong Park, Johnny Nguyen

Volgens de makers zou ‘Cradle 2 the Grave’ een keiharde actiefilm moeten zijn. Alleen waar zoveel actiefilms de mist ingaan, begaan de makers van deze film ook dezelfde fout. Zij richten zich alleen op de actie en niet op de film. Het is daardoor in feite een aaneenschakeling van actiescènes, waarbij geen moeite is gedaan om dit in een fatsoenlijk verhaal te gieten.

Als gevolg hiervan zijn de karakters erg vlak en weten zij totaal geen sympathie te wekken. Alles is zo ongeloofwaardig dat het tegen het absurde aan is. De acteurs beperken zich alleen tot het opdragen van hun teksten, waarbij nauwelijks volzinnen gebruikt worden. Dat Jet Li en Mark Dacascos niet om hun uitgebreide vocabulaire bekend zijn geworden, zal de kijker accepteren. Zij moeten immers voor martial arts vuurwerk zorgen. Maar Kelly Hu, Gabrielle Union, Anthony Anderson en Tom Arnold zouden toch meer moeten kunnen dan ze nu laten zien.

Jet Li, die veelal met één hand op de rug vecht, toont weinig emotie en je kan je afvragen of hij gezien zijn afwezige houding überhaupt wel zin heeft in een potje vechten. Hij laat slechts een zeer klein staaltje van zijn kunnen zien, dat ook nog bijzonder slecht in beeld wordt gebracht. Hetzelfde geldt voor het optreden van Mark Dacascos. Hij kan veel beter dan nu wordt getoond. Het gevecht dat als climax wordt gebracht, zal door weinig kijkers als zodanig worden ervaren.

Een prachtig voorbeeld van grote onzin is de veiling van de vijftig zogenaamde zwarte diamanten. De belangrijkste boeventronies van de wereld zitten likkenbaardend met een mooie zonnebril op te kijken hoe je een diamant kan bewerken tot een nucleaire energiebron. Het is allemaal veilig: niemand heeft last van enige straling of juist wel want na twee verkopen houden we plotsklaps 37 stenen over in plaats van de 34 die eigenlijk nog voor verkoop beschikbaar zijn. Of is dit toch een klein foutje in het script?

Deze film is geen groeibriljant of een diamant die nog bijgepolijst moet worden. Het is eerder een zwarte bladzijde uit de c.v. van de cast en crew.

Lodi Meijer

Waardering: 1.5

Bioscooprelease: 26 juni 2003