Crazy, Stupid, Love. (2011)

Regie: Glenn Ficarra, John Requa | 118 minuten | drama, komedie, romantiek | Acteurs: Emma Stone, Ryan Gosling, Marisa Tomei, Steve Carell, Julianne Moore, Kevin Bacon, Karolina Wydra, John Carroll Lynch, Crystal Reed, Joey King, Liza Lapira, Richard Steven Horvitz, Beth Littleford, Analeigh Tipton, Jenny Mollen

Al sinds halverwege de jaren vijftig is ‘The Mickey Mouse Club’ een broedplaats voor jong Amerikaans talent. Toekomstige sterretjes mochten hun kunsten vertonen. Aspirant zangers, acteurs, dansers en komieken stonden op. De show bloedde meestal na een aantal seizoenen dood, om vijftien tot twintig jaar later weer nieuw leven ingeblazen te worden. In 1970 was er een eerste revival en in 1989 was er opnieuw een opleving. Vooral van die laatste reeks, die duurde tot 1996, zijn veel talentjes doorgedrongen in de showbiz. Zangeressen als Britney Spears en Christina Aquilera behoorden bijvoorbeeld in 1993 en 1994 tot de vaste cast (Jessica Simpson had auditie gedaan maar werd afgewezen). Ook multitalent Justin Timberlake en zijn vroegere Nsync-maatje JC Chasez maakten deel uit van de cast, net als actrice Keri Russell. Verreweg het grootste talent dat afkomstig is uit de Disney-stal is Ryan Gosling. De geboren Canadees begint zich steeds meer te profileren als veelzijdig acteur en verdiende voor zijn rol in ‘Half Nelson’ (2006) een Oscarnominatie. Voor zijn eveneens geweldige rollen in ‘Lars and the Real Girl’ (2007) en ‘Blue Valentine’ (2010) had hij ook wel genomineerd mogen worden.

Gosling beschikt over de gave om van een middelmatige tot redelijke film een geweldige film te maken. Het beste voorbeeld levert hij in de romantische komedie ‘Crazy, Stupid, Love’ (2011), waarin hij Lulletje Rozenwater Steve Carell op sleeptouw neemt. Carell speelt Cal, die door zijn echtgenote Emily (Julianne Moore) na een romantisch dinertje wordt gedumpt. Ze heeft hem na vijfentwintig jaar huwelijk ingeruild voor collega David (Kevin Bacon). Cal loopt met zijn ziel onder zijn arm. Al sinds high school waren hij en Emily een stel en nu wordt hij zonder pardon zijn eigen huis uitgewerkt. Om zijn verdriet te verdrinken gaat hij naar de plaatselijke kroeg, waar ladies man Jacob Palmer (Ryan Gosling) zich over hem ontfermt. Jacob weet hij precies wat hij tegen een vrouw moet zeggen om haar zijn bed in te krijgen en biedt de arme Cal zijn diensten aan. Voor hij goed en wel een praatje met een vrouw kan aanknopen, moet hij zich eerst een snel imago aanmeten en dus neemt Jacob zijn nieuwe maatje mee voor een hilarische make-over. Cal wordt compleet binnenstebuiten gekeerd, maar zijn nieuwe image heeft al gauw succes, want het duurt niet lang of de vrouwen vallen bij bosjes voor hem, lerares Kate (geweldige rol van Marisa Tomei) voorop.

‘Crazy, Stupid, Love’ heeft echter meer om het lijf dan Cals metamorfose. Alle andere personages in de film worstelen ook in de liefde. Jacob, die elke vrouw kan krijgen die hij wil, wordt uitgerekend verliefd op die ene vrouw (Emma Stone) die niet op zijn avances ingaat. Cals dertienjarige zoon Robbie (Jonah Bobo) is tot over zijn oren verliefd op zijn vier jaar oudere oppas Jessica (Analeigh Tipton). Zij moet echter niets van hem hebben en geeft de voorkeur aan… Cal! Onbeantwoorde liefdes, geheime liefdes, opgebloeide liefdes en afgekoelde liefdes – ze vormen de basis van een hilarische reeks misverstanden. Het fijne aan ‘Crazy, Stupid, Love’ is dat de grappen niet ten koste van de personages gaan (wat tegenwoordig in komedies meer regel dan uitzondering lijkt te zijn). Niemand wordt geschoffeerd of uitgelachen. Misschien klinkt dat wat braaf, en dat is het misschien ook wel. Dat maakt het des te knapper van het regisseursduo Glenn Ficarra en John Requa (die eerder het scenario schreven voor het heel wat minder brave ‘Bad Santa’ (2003) en hun regiedebuut maakten met ‘I Love You, Philip Morris’ (2009)) dat ze de situaties waarin hun personages belanden zo goed uitbuiten dat ze geen zondebok nodig hebben.

Een grote pluim gaat ook uit naar scenarioschrijver Dan Fogelman, die voorheen hoofdzakelijk furore maakte met de scenario’s van animatiefilms als ‘Cars’ (2006) en ‘Rapunzel’ (2010). Hij schetst rake situaties en brengt de kijkers aan het lachen zonder flauw te worden. Bovendien komt hij halverwege met een aardige plotwending op de proppen die de boel flink op z’n kop zet. De grootste troef van ‘Crazy, Stupid, Love’ is echter de uitmuntende cast. Zoals gezegd steelt Ryan Gosling de show. Hij weet de breekbaarheid van de onkwetsbaar ogende Jacob feilloos neer te zetten en zo te zien kost het hem geen enkele moeite. Hij sleept de film bovendien door de mindere momenten heen. Steve Carell doet wat we van hem gewend zijn en van Julianne Moore zien we helaas te weinig, maar juist de jongere castleden zetten hun beste beentje voor. Emma Stone is een van de meest getalenteerde en frisse jonge Amerikaanse actrices die er op dit moment rondlopen. Verrassend sterk uit de hoek komen de jonge Analeigh Tipton en Jonah Bobo. De jeugd heeft hier duidelijk de toekomst.

Een romantische komedie zonder clichés bestaat eigenlijk niet. Ook ‘Crazy, Stupid, Love’ ontkomt niet aan de nodige platitudes. De manier waarop cast en crew hiermee omgaan, is echter verfrissend genoeg om deze romantische komedie boven het gemiddelde te laten uitsteken. Dat de acteurs zich ook nog eens van hun beste kant laten zien en het overdreven sentiment tot een minimum beperkt blijft, is meer dan mooi meegenomen.

Patricia Smagge

Waardering: 3.5

Bioscooprelease: 8 september 2011
DVD- en blu-ray-release: 1 februari 2012