Credits Among Friends (2022)

Recensie Credits Among Friends CinemagazineRegie: Alexis Ramirez | 29 minuten | korte film, komedie | Acteurs: Michael Paone, Jennifer Agatte, Dustin Teuber, Dominique Alessi, Stephanie Falciano, Julia Davo, Isabella Francine Craven, Natalie Goggin, Johnatan Blanchard, Giovanni Colesanti

‘Credits Among Friends’ gaat over een groep vrienden die een film kijkt. Een interessant concept, vooral als er op zo’n avond allerlei drama naar boven komt. Maar dan moet het wel goed uitgevoerd worden. De short van Alexis Ramirez laat zien hoe moeilijk het is om een kort verhaal goed naar voren te brengen.

Vier vrienden komen regelmatig samen om een slechte film te kijken en die te bekritiseren. Brian neemt voor het eerst zijn nieuwe vriendin Julie mee. Op die avond blijkt Julie meer connecties te hebben dan de vriendengroep gedacht heeft.

‘Credits Among Friends’ is nauwelijks meer dan een film gemaakt voor een schoolproject die waarschijnlijk geeneens een voldoende zou hebben gekregen. Van een film met een klein budget moet je geen hoge verwachtingen hebben. Maar vaak zijn juist deze films goed omdat het lage budget een hoge creativiteit vraagt. Deze film is te slordig gemaakt en verdient de noemer creatief niet. Allereerst is er het rommelige camerawerk. De camera beweegt constant en soms zijn de shots onscherp. Dat zou op zich een bewuste artistieke keuze kunnen zijn, maar als je dit combineert met de cinematografie, dan lijkt dit niet het geval. Want over de cinematografie lijkt niet nagedacht te zijn. De film laat amper ‘establishing shots’ zien en bevat bijna alleen close-up shots, waardoor de kijker geen gevoel van de ruimte heeft en hoe iedereen zich daarin verplaatst. Ook zijn de close-ups vaak gemaakt van een lage hoek zonder dat dit een duidelijke toegevoegde waarde heeft, zoals bijvoorbeeld om iemands superioriteit aan te geven. Het is bijna alsof de ruimte te klein was om te filmen en dat er daardoor genoegen is genomen met elke opname die is gemaakt. De editing heeft dit helaas niet kunnen redden.

Vaak zou een goed script nog een redding kunnen zijn, omdat een sterk verhaal op zichzelf de kijker in de film kan trekken. Helaas is het een slecht geschreven script. De cast overacteert. De gastheer, James, zit steeds met de afstandsbediening te klooien en hun vriendin Sherrie gebruikt haar handen overbodig bij het praten. Daarnaast draagt ze binnen een zonnebril. Dat leidt af omdat haar ogen hierdoor niet te zien zijn en de reflectie van het licht erin te zien is. Door het slechte geluid, onder andere door galm, zijn dialogen moeilijk te verstaan. Naast het feit dat er veel door elkaar wordt gepraat wordt achtergrondgeluid niet gedempt, zoals het kraken van een leren bank.

‘Credits Among Friends’ is een te ambitieus filmproject van Alexis Ramirez. Er zitten te veel basisfouten in deze korte film waardoor het eigenlijk niet presentabel is voor het brede publiek. De plot gaat van hak op de tak en de humor komt helemaal niet over. Het is duidelijk dat er niet genoeg ervaring in deze film zit. De film die de vrienden kijken is speciaal door dezelfde maker gemaakt voor deze film. Alhoewel er maar korte stukjes van te zien zijn, ziet deze er wel beter uit. Misschien had Ramirez zich daar beter op kunnen focussen.

Sanne Brands

Waardering: 1