Creep Van (2012)

Regie: Scott W. Mckinlay | 81 minuten | horror | Acteurs: Brian Kolodziej, Amy Wehrell, Gerald Emerick, Collin Bernsen, Tonya Kay, Mike Butler, Veronica Adkinson, Justin Kolodziej, Angelina Armani, Erik Porn, Lloyd Kaufman, Dennis Dreith, Lisa Marie Waishes, Eric Darnell Redding, Holly Kay Baker, Stephanie Stacy, Tom McCarthy, Jordan Maxey, Chaz Main, Bethany Merrill, Reagon Merrill, Barbara Farsing

‘Never get between a creep and his van’. Hadden de vele jonge slachtoffers in de horrorfilm ‘Creep Van’ deze boodschap van de makers maar wat eerder gehoord, want dat had hun leven wel eens kunnen redden. ‘Creep Van’ vertelt namelijk het verhaal van een psychopaat die in een oud, bijna versleten busje rondrijdt door de straten van een stadje in de Amerikaanse staat Michigan. Zijn busje is tevens ook zijn moordwapen. Het is ingericht met allerlei moordwapens, zoals een airbag vol spijkers en autogordels die net wat strakker kunnen worden afgesteld dan noodzakelijk. Genoeg wapens dus om een horde onschuldige slachtoffers te kunnen maken en deze psychopaat, waarvan we de naam overigens nooit te weten komen, maakt hier dan ook dankbaar gebruik van.

Hoofdrolspeler in ‘Creep Van’ is de jonge Campbell (Brian Kolodziej). Na meerdere keren door eigen toedoen zijn baan te zijn kwijtgeraakt, is de laatste kans die hij krijgt een betrekking als autowasser. Al snel ontmoet hij op zijn werk de receptioniste Amy (Amy Wehrell), met wie het meteen goed klikt. Omdat hij het reizen met het openbaar vervoer naar zijn werk zat is, besluit Campbell dat het tijd wordt om een auto aan te schaffen, ook omdat hij naar eigen zeggen ‘nooit een meisje kan versieren zonder een auto.’ Omdat de eigenaar van het moordbusje bedacht heeft dat hij veel makkelijker slachtoffers vindt door zijn bus te koop te zetten, komt Campbell al snel zonder het zelf door te hebben met de levensgevaarlijke moordenaar in contact.

‘Creep Van’ heeft vanaf de openingsscène, waarin twee jongeren zonder pardon geslacht worden, al de uitstraling van een typische B-film.Dit gevoel wordt in de rest van de film nergens weggenomen. Zeker het begin is niet veel meer dan een aaneenschakeling van fragmenten waarin de ‘Creep’ met zijn busje rondrijdt en lukraak slachtoffers maakt. Zijn slachtoffers solliciteren er met hun stuitend naïeve gedrag trouwens ook wel naar om omgelegd te worden. Jonge meisjes die zonder na te denken bij een wildvreemde het niet al te uitnodigende busje instappen, het vraagt om problemen en heel veel medelijden voel je niet voor ze. ‘Creep Van’ zit verder ook vol met vreemde, obscure scènes waarin het tracht humoristisch voor de dag te komen. Bijvoorbeeld door de dromen van Campbell over een mooie toekomst op een ‘grappige’ wijze te visualiseren. Of een nogal vreemd gesprek tussen Campbell  en zijn baas Kaufman (Gerald Emerick) over viagra, om maar te zwijgen over de huisgenoot van Campbell, die ervan houdt om seks in het hondenhok te hebben. Nee, het houdt allemaal niet over.

Het laatste wat een film uit dit genre nog echt kan redden zijn goede, doordachte en lekker choquerende moordpartijen, maar helaas blijven deze ook vrijwel geheel uit. Het meeste bloedvergieten is binnen luttele seconden weer voorbij en geven hierdoor vrijwel geen ‘voldoening’. ‘Creep Van’ lijkt dan ook uitsluitend gemaakt te zijn voor de horrorfanboys. Met zijn speelduur van slechts 80 minuten is het voorbij voor je er erg in hebt en voor de fans van het genre zal het een prima tussendoortje zijn. Ook zij zullen echter moeten constateren dat er binnen dit genre zeker betere horrorfilms aanwezig zijn.

Martijn Scheepers

‘Creep Van’ verschijnt donderdag 23 augustus 2012 op DVD.